Det blev heftigt debatteret blandt forskere under coronapandemien.
Kunne man gøre noget for at mildne sygdomsforløbet?
Og kunne tilskud med D-vitamin være en mulighed?
Nu viser et nyt studie så, at manglen på D-vitamin har resulteret i mere alvorlige forløb med covid-19.
Og danskerne kæmper med at få nok af det vigtige vitamin. Hver femte dansker, som ikke tager tilskud, mangler det.
Vitaminet findes i fødevarer – især i fed fisk, men også i kød, æg og ost.
Kroppen danner selv D-vitamin, når huden udsættes for sollys, men det sker ikke i vinterhalvåret herhjemme.
Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen også, at danskerne tager et dagligt tilskud på fem-ti mikrogram om vinteren. For særlige grupper gælder det dog hele året.
D-vitamin er især vigtigt for at holde knogler og tænder stærke.
Blodprøver fra foråret
Blandt dem, som testede positiv i løbet af foråret 2020, havde 447 personer en blodprøve i Danmarks Nationale Blodbank. Her har forskere målt på D-vitaminniveauet og sammenholdt med data på indlæggelser.
Og her kom forskerne frem til, at risikoen for et alvorligt forløb med covid-19 var dobbelt så stor hos personer med D-vitaminmangel.
Det skriver Statens Serum Institut (SSI) i en pressemeddelelse.
»Det er vigtigt at understrege, at vores resultater ikke er en opfordring til at indtage høje doser af vitamin D eksempelvis igennem kosttilskud,« siger professor Anders Hviid, som er en af forskerne bag undersøgelsen, ifølge SSI.
»Vores resultater understøtter, at vi skal sørge for at have optimale vitamin D-niveauer, som Sundhedsstyrelsen anbefaler, hverken mere eller mindre.«
Det er dog ikke muligt at sammenligne resultaterne af studiet med den nuværende situation, fordi personerne, der deltog, blev smittet i starten af epidemien, inden coronavaccinerne var klar.

