Adressesvindlere flytter ind hos intetanende borgere

For at forsøge at snyde sig til sociale goder, tilmelder svindlere andres adresser.

ARKIVFOTO. »Det er vigtigt, at man som borger reagerer, hvis man pludselig modtager post eller et sundhedskort på en, som ikke står på adressen. For det kan have betydning for de offentlige ydelser, man modtager,« Fold sammen
Læs mere
Foto: DORTHE ØRSIG

Ukendte personer kan flytte ind hos borgere, uden at de ved det - måske for at få del i offentlige ydelser.

Ifølge Politiken sker det ofte, at personer på papiret ’flytter ind' hos andre borgere. Folkeregisterchef i Københavns Kommunes Borgerservice Aravni Elisabeth Jakobsen fortæller, at mellem ti og tyve sundhedskort dagligt kommer retur til borgerservice.

Selv om hovedparten formentlig stammer fra tastefejl på hjemmesiden borger.dk, sker det ifølge kommunen også, at personer bevidst flytter adresse til intetanende borgere for at opnå sociale ydelser. Ingen ved dog, hvor udbredt fænomenet er, men metoden er også kendt i Odense og Aarhus.

»Det er vigtigt, at man som borger reagerer, hvis man pludselig modtager post eller et sundhedskort på en, som ikke står på adressen. For det kan have betydning for de offentlige ydelser, man modtager,« siger Aravni Elisabeth Jakobsen til Politiken.

Når svindlen kan lade sig gøre, hænger det også sammen med de såkaldte logiværtserklæringer, som alle kommuner gør brug af. Erklæringen skal sikre, at borgere godkender en eventuel tilflytter, hvis vedkommende melder sig til adressen på borger.dk. Men ofte bliver erklæringen ikke sendt ud – blandt andet fordi tilflytteren ikke oplyser, hvem der bor på adressen i forvejen.

Men det er kritisabelt, at der ikke er bedre kontrol med, at tilflytteren faktisk også bor hos værten, og at borgeren selv skal opdage fejlen, når et sundhedskort med et ukendt navn ryger ind gennem brevsprækken, påpeger Frederik Kortbæk, der er koordinator i forskningsnetværket Dansk Privacy Netværk og arbejder for at beskytte danskernes privatliv og personlige oplysninger.