ADHD-patienter lever farligere og kortere

Ulykker er årsag til overdødelighed blandt personer med ADHD, viser ny forskning fra Aarhus Universitet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Patienter med ADHD har dobbelt så stor risiko for at dø tidligt, og den hyppigste dødsårsag er ulykker.

Det viser nye forskningsresultater fra Aarhus Universitets Center for Registerforskning, der netop er publiceret i det medicinske tidsskrift The Lancet.

Resultaterne fra Aarhus Universitet er det første studie, der har undersøgt død som en afgørende konsekvens for ADHD. Man har længe vidst, at patienter med ADHD er i større risiko for at havne i kriminalitet og misbrug, men den nye forskning viser, at ADHD-patienter også har dobbelt så stor dødelighed som personer uden diagnosen.

Det er et omfattende datagrundlag over 32 år, der ligger til bag undersøgelsens resultater. Grundlaget tæller 1,92 millioner mennesker, hvoraf 32.061 er diagnosticeret med ADHD.

»Vi registrerede 107 dødsfald blandt de 32.000 ADHD-patienter - det lyder måske som ret få. Men resultatet er helt tydeligt: patienter med ADHD har dobbelt så stor risiko for at dø tidligt end folk uden ADHD,« forklarer Søren Dalsgaard, speciallæge i børne- og ungdomspsykiatri og seniorforsker ved Center for Registerforskning op Aarhus Universitet, i en pressemeddelelse.

Søren Dalsgaard er primus motor bag projektet, som han har lavet i samarbejde med forskere fra Aarhus Universitet og Yale University i USA.

Overdødeligheden blandt ADHD-patienter i ulykkestilfælde skyldes sandsynligvis opmærksomhedsforstyrrelser og impulsivitet, der er følgevirkninger af ADHD.

Undersøgelsen viser også, at jo længere tid, der går, før diagnosen stilles, des større er dødsrisikoen.

»Tidligere blev ADHD betragtet som en børnesygdom. Men det viser sig altså, at patienter, der først diagnosticeres, efter de er fyldt 18 år, har fem gange højere risiko for at dø en unaturlig død,« forklarer Søren Dalsgaard.

Yderligere viser det sig, at kvinder med ADHD også har en øget dødelighed i forhold til mænd. Ifølge forskerne kan årsagen være, at symptomerne er sværere at opdage hos piger end drenge, der ofte er udadreagerende og hyperaktive, mens piger reagerer med angst og depressioner og risikerer at blive overset.