ADHD-medicin fordobler børns risiko for hjerteproblemer

Medicin mod ADHD hos børn skal gives med omtanke, advarer forsker fra Aarhus Universitet, der har påvist en sammenhæng mellem ADHD-medicin og hjerteproblemer hos børn.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Risikoen for at få problemer med hjertet er dobbelt så stor hos børn, som får medicin mod ADHD, som den er hos børn, der ikke får medicin.

Det skriver videnskab.dk på baggrund af et nyt dansk forskningsresultat, som baserer sig på data fra 714.000 børn født i perioden fra 1990 til 1999.

Forskeren bag undersøgelsen finder resultatet bekymrende.

»Det har overrasket mig, at den øgede risiko for hjerteproblemer var så høj, og at risikoen ikke kun gjaldt børn, som i forvejen var disponerede for at få hjerteproblemer,« siger forsker Søren Dalsgaard, som er ansat ved Center for Registerstudier på Aarhus Universitet.

54 procent af børnene med ADHD-medicin og hjerteproblemer fik diagnosen uspecifik hjertelidelse som for eksempel kan dække over høj puls, 23 procent fik diagnosen arytmi og otte procent havde forhøjet blodtryk.

En anden opdagelse i undersøgelsen er, at tallene tyder på, at der kan være en stor risiko forbundet med at gå fra en høj dosis af ADHD-medicinen Ritalin ned til en lavere dosis.

Ifølge forskeren bag undersøgelsen bør læger tænke sig godt om, når de behandler med ADHD-medicin.

Han mener dog ikke, at der skal udskrives mindre medicin til børn med ADHD, da danske læger i sammenligning med andre europæiske lande og USA i forvejen er ret restriktive.

To procent af danske børn har diagnosen ADHD, og totredjedele af børnene med diagnosen får medicin mod lidelsen.

Undersøgelsen er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Journal of Adolescent and Psychopharmacology.