Abortforening: Et nederlag for abortmodstanden i Danmark

Abortmodstanderne i foreningen »Retten til Liv« er i chok over, at Kristendemokraterne ikke længere vil kæmpe for at afskaffe den fri abort. Den danske abortmodstand har lidt et nederlag, erkender foreningen.

Efter Kristendemokraterne (KD) har opgivet deres historiske abortmodstand, er der ikke længere et politisk parti, som stiller op til Folketinget, der vil bekæmpe den fri abort. KDs udmelding skaber nærmest choktilstand hos foreningen »Retten til Liv«, hvor de 2.000 medlemmer arbejder målrettet for at afskaffe aborten.

»Hva! Er det rigtigt? Nej, det er jeg da chokeret over. Er det rigtigt? Jeg er helt mundlam og dybt, dybt rystet,« lyder reaktionen fra landssekretær i »Retten til Liv«, Anette Tjørnemark.

Øjeblikket efter tøver hun dog ikke med at forudsige, at den droppede abortmodstand kommer til at koste KD dyrt.

»Det er netop den mærkesag, som er grunden til, at utrolig mange kristne i Danmark har støttet partiet. Kristendemokraterne giver nu køb på nogle af de helt elementære værdier, som de stillede op på i sin tid. Det er vattet og en leflen for nogle vælgere, som de håber på at få. Jeg tror virkelig, at de mister vælgere på det her. Det sætter helt klart spørgsmålstegn ved mit eget kryds,« siger Anette Tjørnemark.

Hun erkender, at abortmodstanden i Danmark har lidt et nederlag som følge af KDs beslutning.

»Rent politisk kan man godt sige, at abortmodstanden er svækket nu,« siger Anette Tjørnemark.

Ekstreme synspunkter
Sådan lyder vurderingen også hos antropolog Anne Mette Holme Bertelsen, der har forsket i abort på Skejby Sygehus og i den forbindelse interesseret sig for abortdebatten.

»Abortmodstandere som foreningen »Retten til Liv« kommer nu tydeligere til at fremstå som en bevægelse med ekstreme synspunkter i hvert fald i den danske debat,« siger hun.

Sniff Andersen Nexø har som historiker ved Københavns Universitet studeret den politiske debat op til abortlovene i 1937 og 1973. Hun mener, at KDs nye udmelding er en logisk konsekvens af partiets mere afdæmpede abortmodstand op gennem 90erne.

»I de senere års debat er det ikke KD, der har repræsenteret den kraftigste abortmodstand. Det er kræfter uden for det politiske system aflæggere af den amerikanske antiabortbevægelse som har markeret den radikale abortmodstand,« siger hun.

Antropolog Anne Mette Holme Bertelsen er enig og hæfter sig ved, at KD endda har erkendt, at der i visse tilfælde kan være tungtvejende grunde til at vælge abort.

»Vi har levet med aborten herhjemme i så mange år nu, at det nærmest er en menneskerettighed. I Danmark er det i dag nærmest pinligt at være abortmodstander. Det er ikke noget, man skal snakker alt for højt om, mens det i USA forholder sig helt anderledes. Her er man midt i den skyttegravskrig, vi tidligere så i Danmark, hvor man enten var for eller imod fri abort, der er ikke nogen mellemvej,« siger Anne Mette Holme Bertelsen.

Forening kæmper videre
Men de nye toner fra KD får dog langtfra »Retten til liv« til at opgive abortkampen.

»Vi kæmper ufortrødent videre og lader os ikke slå ud af det her,« siger Anette Tjørnemark.

For 14 dage siden gennemførte foreningen en aktion på gaden i Århus, hvor den for første gang viste billeder af aborterede og levende fostre.

»Selv om det er afskyeligt, er det er en af måderne, hvorpå man kan ruske op i folk. Vi vil vise sandheden som den er, for abort er afskyeligt. Det er mord på et lille bitte menneske,« siger Anette Tjørnemark.

Foreningen overvejer lige nu at gentage kampagnen i andre danske byer.