Abir er krigsflygtning fra Syrien og risikerer at blive sendt hjem: »Der går ikke en dag, hvor jeg ikke tænker på det«

I 2013 flygtede Abir Almassri fra Damaskus til Danmark. I dag laver hun mad i Korsgadehallen på Nørrebro med fem andre syriske kvinder. Hun er en af de flygtninge, som risikerer at blive sendt tilbage til Syrien.

Abir Almassri (med gråt prikket tørklæde) og hendes syriske kollegaer vasker op efter aftensmaden i Kongsgadehallen på Nørrebro. De håber på, at deres arbejde kan hjælpe dem til at bevare deres opholdstilladelse i Danmark  Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Hele hendes familie er flygtet og har bosat sig rundt omkring i Europa. Sverige, Østrig og Tyskland. Hun kender kun til et par få fjerne kusiner i Syrien. Selv bor hun på Nørrebro, og her håber hun at kunne blive.

»Jeg vil gerne blive her i Danmark. Her er rart og fredeligt. Det er der ikke i Syrien,« fortæller hun og fortsætter:

»I Danmark har jeg også rettigheder. Jeg kan arbejde, og jeg kan komme til lægen, hvis jeg er syg. I Syrien har man kun de rettigheder, man kan bestikke sig til.«

»Det eneste jeg vil er at blive her i Danmark. Jeg tør ikke tage tilbage til Syrien. Jeg har intet dér«


Abir Almassri kom til Danmark fra Syrien i 2013. Nu frygter hun at skulle tilbage. »Jeg har intet i Syrien. Hele min familie er i Europa.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Tør ikke tage tilbage

Hun kommer oprindeligt fra Yamouki, en palæstinensisk lejr beliggende i den syriske hovedstad Damaskus.

Onsdag aften sagde de danske myndigheder, at tilstanden i Syrien nu visse steder er så fredelig, at nye asylsøgere fra Damaskus ikke kan få opholdstilladelse, og at man ville finde nogle »prøvesager« på syrere, der allerede er i Danmark, og se, om de kan sendes hjem.

Det kunne stå Abir på en sådan prøvesag.

Abir flygtede hertil i 2013, og fik asyl, fordi sikkerhedstilstanden var så dårlig i Syrien. Hun har sidenhen fået forlænget sin opholdstilladelse til 2020.

»Det eneste, jeg vil, er at blive her i Danmark. Jeg tør ikke tage tilbage til Syrien. Jeg har intet der. Jeg er meget bange for, at I sender mig tilbage til Syrien. Det påvirker mig meget. Jeg har det ikke godt psykisk,« siger hun.

»Jeg vil gerne være hér, og jeg vil gerne arbejde«


Arbejde er vejen frem

Hun er ikke sikker på, hvad den nye sikkerhedssituation i Syrien kommer til at betyde for hende. Abir håber på, at hun kan få lov til at blive i Danmark. Abir Almassri arbejder sammen med fem andre kvinder fra Syrien i folkekøkkenet og cateringfirmaet »Ishtar«. Her taler de dagligt om, at de hele tiden hører om, at der laves nye love på udlændingeområdet.

»Jeg er bange, for jeg hører også ting i nyhederne. Men man hører meget, og man ved ikke helt, hvem der kan få lov at blive, og hvem der skal sendes hjem. Det er svært at forstå. Ved du om jeg kan få lov at blive,« spørger Abir Almassri.

»Jeg vil gerne være her, og jeg vil gerne arbejde,« siger hun. Igen.

I køkkenet taler kvinderne tit om politik og udlændingelovgivning. Der kommer ofte ny lovgivning, og de kan være svært at forstå, hvad den betyder fortæller kvinderne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

De fem syriske kvinder, som hver aften serverer kylling, kikærter, stærk chili og eksotiske buddinger i Korsgadehallen, tjener alle deres egne penge. Dermed håber de, at de har skabt et lille helle væk fra det store paradigmeskifte og den politiske debat om hjemsendelser.

»Jeg har hørt hende Støjberg sige, at hvis man har et arbejde, så kan man få lov at blive,« råber en af kvinderne.

Abir Amassri nikker, hun har arbejdet på Ishtar i to måneder.

Forinden har hun arbejdet knap tre år i kantinen hos a-kassen FTFa, men hun blev fyret, da FTFa fusionerede med LO.

»Jeg kan godt lide at lave mad, men det er meget nyt for mig. I Syrien underviste jeg børn i matematik og arabisk. Mit arabisk er helt perfekt, men det er mit danske ikke helt endnu. Det er et meget svært sprog,« siger Abir Almassri.

Hun har gennemført de danskkurser, hun skulle, men hun vil stadig gerne være bedre.

»Jeg vil bare gerne bo i Danmark, arbejde her og kunne bo med min mand,« fortæller Abir Almassri.