Abe- og hundebid udløser flest behandlinger mod rabies

Sidste år blev i alt 156 danskere behandlet mod rabies efter dyrebid. Langt de fleste blev bidt i udlandet.

Læs mere
Fold sammen

En gåtur i junglen eller gennem byen med strejfende hunde. De fleste af de danskere, der i 2014 måtte behandles for rabies, blev bidt af enten aber eller hunde i udlandet. Det oplyser Statens Serum Institut.

I alt blev 156 danskere sidste år behandlet, efter de havde været udsat for mulig smitte. Ingen af dem udviklede sygdommen. Ud af dem havde 139 pådraget sig smitterisikoen i udlandet - over halvdelen i Asien. I Thailand alene blev 52 personer bidt, oftest af hunde eller aber.

Et mindre antal danskere - 16 helt præcist - måtte behandles for rabies, da de blev bidt af flagermus i Danmark, mens en enkelt blev bidt af en kat importeret fra Rusland.

Inden man rejser til udlandet er det vigtigt, at man er opmærksom på risikoen for rabies ved kontakt med dyr. Er uheldet ude, og man bliver bidt, skal man hurtigt søge lægehjælp.

Det kan være værd at overveje en forebyggende vaccine, især hvis man rejser til områder, hvor det er vanskeligt at komme til en læge inden for få dage.

Rabies, der også i nogle tilfælde kaldes hundegalskab, er en virus, som findes i stort set hele verden. I Østeuropa forekommer den lokalt, mens der også jævnligt ses udbrud af rabies i Vesteuropa - senest i Grækenland 2014.

Danmark har været fri for klassisk rabies siden 1982, mens flagermusrabies blev fundet første gang i 1985. Man har senest fundet rabies i en flagermus i 2009.