Abdel spiste morgenmad hos Dansk Folkeparti - og så gik Internettet amok

Et billede, hvor journalist og forfatter Abdel Aziz Mahmoud sidder og spiser sin morgenmad hos Dansk Folkeparti, er eksploderet på de sociale medier. For han sidder helt alene og spiser - og det er synd, mener et hav af danskere, som derfor har haft travlt med at redigere billedet.

Journalist og forfatter Abdel Aziz Mahmoud havde et travlt program fredag, og blev derfor noget overrasket, da han i løbet af dagen blev gjort opmærksom på, hvordan billedet af ham foran Dansk Folkepartis stand på Folkemødet eksploderede på de sociale medier. Foto: Brian Elstrup Fabricius Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Nyder min morgenmad i fred.«

Så simpel - ja, nærmest banal - lyder teksten til et billede, som i den grad er blevet delt, kommenteret, liket - og endda manipuleret på Facebook hen over weekenden.

Afsenderen er DR-journalist og forfatter Abdel Aziz Mahmoud. Under Folkemødet på Bornholm i weekenden blev den palæstinensisk-fødte journalist fotograferet med en crossaint og en kop kaffe i Dansk Folkepartis stand. Helt alene ved et bænkesæt hos det ellers så velbesøgte parti.

»Det ligner, at alle har forladt bordet efter, at jeg er kommet. Så nogen har selvfølgelig læst flygtninge- eller indvandrerpolitik ind i billedet, og jeg tror da ikke, det havde fået ligeså meget opmærksomhed, hvis det havde været Martin Krasnik (journalist og vært på »Deadline« på DR2, red.), der sad der,« siger Abdel Aziz Mahmoud om billedet, som han flere gange understreger, ikke er et politisk statement.

Folk læser billedet forskelligt

I skrivende stund har billedet fået 26.000 likes, 882 delinger og 1.566 kommentarer til stor overraskelse for hovedpersonen selv.

»Folk ser vidt forskellige ting i det. Nogen ser, at jeg ser helt lost og ked ud af det, nogen læser det som om, der ikke er nogen, der vil side ved siden af mig, selvom det altså var meget tydeligt, at der heller ikke var nogen på de andre borde, og nogen lægger mærke til en mand helt ude til højre, som skuler,« siger Abdel Aziz Mahmoud og understreger, at manden til højre for ham »altså ikke var ubehagelig«.

Han fortæller også, hvordan det »nærmest var tilfældigt«, at han lagde billedet op:

Tidligt fredag morgen skulle Abdel Aziz Mahmoud have morgenmad sammen med en vennegruppe i nærheden af det område på Folkemødet, hvor de politiske partier har deres stande. De fleste i gruppen slog sig ned ved De Radikales telt, hvor der var pladser i solen. Der var dog ikke nok siddepladser til hele gruppen, og Abdel Aziz Mahmoud satte sig derfor over til Dansk Folkepartis telt, hvor der lige var blevet flere borde ledige.

Her blev han tilbudt en kop kaffe af DF'erne ved standen, og sad ellers og nød et øjebliks fred, inden et hektisk program gik i gang. I løbet af fredagen skulle han nemlig være ordstyrer på fire debatter, have en tjans som quizmaster, selv deltage i to debatter, samt holde en tale. Derfor det trætte udtryk, forklarer han.

»Jeg forstår det helt ærligt ikke«

Det trætte blik i øjnene er dog langt fra det første, som flere af Abdel Aziz Mahmouds følgere på Facebook lægger mærke til.

»Hej min ven. Sidder du alene? Vil du gerne, at jeg kommer og spiser morgenmad med dig?« spørger Maregaret Bahram for eksempel, mens flere andre glæder sig over den gode humor, de mener, billedet er udtryk for.

»Synes det morsomt.. Provokerende men morsomt.. Lige min humor.. Håber, der er nogen, der bliver stødt over det.. Og begynder at hærdes med at der skal være plads til ironi og latter,« skriver Fillip Langhoff, som suppleres af flere andre med ord som »kongehumor« og »god værkstedshumor«.

Reaktioner, der kommer fuldstændigt bag på hovedpersonen selv:

»Jeg har spurgt alle mulige af mine venner om, hvad de ser i det. Jeg forstår det helt ærligt ikke. Nogle gange er der så meget tanke bag det, jeg skriver på Facebook, og jeg tænker, skriver og retter, kan gå og tænke over det hele dagen. Det her er det opslag, jeg har lavet, der har fået allerflest likes, og det er helt vildt i forhold til, hvor tilfældigt det var,« siger Abdel Aziz Mahmoud.

Danskerne laver gimmicks på stribe

Opmærksomheden omkring billedet stopper ikke ved de mange delinger, likes og kommentarer. Flere brugere synes nemlig, at det er synd for Abdel Aziz Mahmoud, at han skulle sidde og spise sin morgenmad alene, at de har lavet en gimmick og photoshoppet hans ansigt ind på andre billeder og malerier, hvor kendte og historiske personer ligeledes sidder og spiser.

Abdel Aziz Mahmoud har på sin Facebook samlet flere af de eksempler, som han har fået tilsendt. Du kan se et udvalg af dem her. Artiklen fortsætter under billedserien.

Abdel Aziz Mahmouds egen favorit er foreløbigt det billede, hvor hans ansigt er klippet ind i maleriet af Den Sidste Nadver, fortæller han.

»Men den hvor jeg sidder bag ved Løkke og Obama, er også virkelig god. Det ser virkelig ægte ud - folk har været virkelig gode til at lave dem godt. Det ser så vildt ud, at jeg sidder bagved helt uimponeret og bare spiser min crossaint, mens der sidder to store statsledere og diskuterer,« griner han.

Du kan se flere eksempler, som Abdel Aziz Mahmoud har samlet på sin Facebook-profil via linket her. Artiklen fortsætter under billedet.

Abdel Aziz Mahmoud er blandt andet forfatter til bogen »Hvor taler du flot dansk«, som er en titel med direkte reference til en kommentar, han for flere år siden fik fra den nuværende kulturminister Bertel Haarder (V) i forbindelse med et interview.