Aarhusiansk klinik central i Marcus-sagen

Hidtil har en advokataftale beskyttet den klinik, der begik fejl i Marcus-sagen, fra at blive omtalt i offentligheden. Berlingske kan nu fremlægge nye oplysninger i den såkaldte Marcus-sag.

Marcus Vestergaard Pedersen har tidligere fortalt Berlingske, at hans opvækst var præget af mobning, fordi han med sin mørke fremtoning skilte sig markant ud fra den øvrige familie, der er blond. Da Marcus Vestergaard Pedersen fik kendskab til sandheden som 13-årig, føltes det som »en åbenbaring«. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv ikke overfor sine brødre turde Marianne Sørensen fortælle om den hemmelighed, hendes familie bar rundt på. Da Marcus Vestergaard Pedersen var en lille dreng, frygtede hun, at han ville blive taget fra hende, hvis sandheden om ham kom frem. For Marianne Sørensen er nemlig ikke biologisk beslægtet med sin søn, selv om hun har født ham. For 20 år siden blev befrugtede ægceller forbyttet på en fertilitetsklinik, og Marianne Sørensen blev således gravid med en anden kvindes æg.

I sommer blev Marcus-sagen kendt for offentligheden, da nu 19-årige Marcus Vestergaard Pedersen efterlyste oplysninger om sin biologiske mor, der formodes at være af iransk ophav. Men familien undlod at navngive fertilitetsklinikken af frygt for sagsanlæg, da man tre år tidligere havde indgået advokataftale om at holde klinikkens navn hemmeligt.

Berlingske har søgt aktindsigt i sagen hos Sundhedsstyrelsen og kan nu offentligøre, at der er tale om den aarhusianske klinik Ciconia, der har cheflæge Karsten Petersen i spidsen.

Da Marcus-sagen rullede for en måned siden, nægtede Karsten Petersen kendskab til sagen. Han havde kun hørt om forbytninger fra USA, Holland og Tyskland, lød det. Han fremhævede, at sikkerheden i løbet af de 20 år, der er gået, er blevet skærpet. Derfor var risikoen for en ny Marcus-sag »tæt på nul.«

»Risikoen i dag er så tæt på nul, som den kan være. Men det er stadig sådan, at det er mennesker, vi har med at gøre, så der kan ske menneskelige fejl,« sagde han dengang til Berlingskes Nyhedsbureau.

I dag kan Berlingske afsløre, at Sundhedsstyrelsen siden 2007 har modtaget seks indberetninger om mulige forbytninger rundt om på danske klinikker. Heraf er Marcus-sagen den ene. Den seneste indberetning er om en hændelse fra Rigshospitalet, der fandt sted i april i år.

Karsten Petersen skriver i en mail til Berlingske, at han har tavshedspligt i personrelaterede sager og kan derfor heller ikke bidrage til at udrede Marcus-sagen yderligere. Han fremhæver, at klinikken ændrede sikkerhedsprocedurer, da man blev bekendt med den utilsigtede hændelse. Derudover er den pågældende medarbejder, som begik fejlen, ikke længere ansat.

»Den bioanalytiker, som for 20 år siden fysisk i laboratoriet var årsag til den utilsigtede hændelse, har ikke arbejdet på Ciconia i mange år,« fremgår det videre.

Vakte politisk opsigt

Marcus Vestergaard Pedersen har tidligere fortalt Berlingske, at hans opvækst var præget af mobning, fordi han med sin mørke fremtoning skilte sig markant ud fra den øvrige familie, der er blond. Da Marcus Vestergaard Pedersen fik kendskab til sandheden som 13-årig, føltes det som »en åbenbaring«. Men den 19-årige dreng er også vred, især på fertilitetsklinikken, der med henvisning til sundhedsloven ikke vil videregive oplysninger om hans biologiske mor.

Også politisk vakte sagen om Marcus opsigt. Der blev blandt andet stillet spørgsmål om, hvorvidt man i enkelte tilfælde kunne afvige fra Sundhedsloven og give Marcus de ønskede oplysninger, så han kunne opsøge sin mor.

Berlingske er desuden i besiddelse af den korrespondance, som Ciconia har haft med Sundhedsstyrelsen om netop det spørgsmål. I 2013 var det Sundhedsstyrelsens opfattelse, at der ikke var grundlag for at videregive kvindens oplysninger, og klinikken blev rådet til at opsøge den genetiske mor for at »opnå samtykke til videregivelse af oplysninger om hendes identitet«.

Om det er sket, er ikke mulig at afklare, da cheflæge Karsten Petersen ikke har ville lade sig interviewe. Siden Sundhedsstyrelsens afgørelse fra 2013 har Marcus Vestergaard Pedersen klaget over afgørelsen, og så sent som 7. august i år har Sundhedsstyrelsen vejledt den 19-årige unge mand om at søge aktindsigt i sagen hos klinikken.

»Hvis I har bedt om en sådan aktindsigt og har fået afslag, kan vi vejlede jer om, at I har mulighed for at klage over dette til patient­ombuddet. De vil så kunne afgøre om, hvorvidt Marcus kan få de ønskede oplysninger fra den biologiske mors patientjournaler udleveret som aktindsigt.«