Aarhus Universitet indfører anonyme prøver

Anonymiteten skal sikre, at de studerende ikke vurderes på baggrund af køn og etnicitet.

Arkivfoto: Studerende på Aarhus Universitet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kim Haugaard

Det er underviserne selv, der ønsker, at de skriftlige eksamener for de studerende på statskundskab på Aarhus BSS på Aarhus Universitet bliver gjort anonyme i januar, så der hverken står navn eller studienummer på opgaverne.

Det skriver DR Østjylland.

Lektor Gitte Sommer Harrits begrunder det med, at der findes forskning, der viser, at man ubevidst tillægger køn og etnicitet en betydning, når man bedømmer en opgave.

Og det er de kvindelige studerende, der risikerer at blive tabere ved den ubevidste diskriminering.

»Man har en tendens til at bedømme kvinder hårdere, og vi ser ingen grund til at have den risiko, så vi vil gerne anonymisere,« siger hun til DR Østjylland.

Gitte Sommer Harrits siger, at der dog indtil videre ikke har været mistanke om, at nogen er blevet diskrimineret på grund af køn eller etnicitet.

De studerende ved statskundskab synes, de anonyme eksamener er en god idé.

På DPU, Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse, og på AU laver man nu et pilotprojekt med anonyme eksamener - og første gang i forbindelse med årets vintereksamener.

På en anden afdeling, Health, på Aarhus Universitet har man altid anonymiseret eksaminerne.

Her ikke med køn eller etnicitet som begrundelse, men fordi de studerende ikke skulle bekymre sig om, hvorvidt de blev vurderet ud fra, om underviseren kendte dem eller ej, skriver universitets avis, Omnibus.

/ritzau/