Aarhus Universitet fjernede billeder af studerende klædt ud som Obama

Det er at fremelske racemæssige fordomme, når en studerende maler sig i ansigtet og klæder sig ud som Obama, mener Aarhus Universitet.

USAs tidligere præsident Barack Obama besøgte i sidste uge Kolding. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Må man klæde sig ud som USAs tidligere præsident Barack Obama og offentliggøre billeder af det på de sociale medier?

I hvert fald ikke hvis man er studerende på Aarhus Universitet og har deltaget i festligheder og temaudklædning omkring studiestart.

Tre billeder af en kvindelig studerende, som var malet sort i ansigtet og var iført et mørkeblåt jakkesæt, rød T-shirt og stor, sort paryk blev vist på universitetets officielle Instagram-profil sammen med en række andre billeder fra studiestarten i Universitetsparken i Aarhus.

Ole Frank Nielsen, specialkonsulent, Aarhus Universitet

»Aarhus Universitet skal jo ikke på nogen måde fremelske nogen fordomme eller stereotyper racemæssigt.«


Men Obama-billederne blev fjernet samme dag af universitetets redaktion for sociale medier, skriver Aarhus Universitets avis Omnibus.

Berlingske har kontaktet Omnibus med det formål at kunne bringe de forbudte billeder, men redaktionen svarer, at de ikke selv har kunnet bringe dem, men at de har set dem.

Et af temaerne for udklædningen på Medievidenskab var årstallet 2008 – året, hvor USA fik sin første sorte præsident.

Derfor kommer den Obama-udklædte studerende på billederne gående igennem et espalier med amerikanske flag og skilte med slogans fra den amerikanske valgkamp, mens alle smiler og klapper.

Omnibus har spurgt Ole Frank Nielsen, der er specialkonsulent og en del af Aarhus Universitets redaktion for sociale medier, hvorfor billederne er blevet fjernet. Det var ham, der traf beslutningen efter at have konsulteret universitetets pressechef Anders Correll.

Billederne kunne misforstås »ude af kontekst«, forklarer Ole Frank Nielsen over for Omnibus.

»Aarhus Universitet skal jo ikke på nogen måde fremelske nogen fordomme eller stereotyper racemæssigt. Vi skal alle sammen kunne være her, uden man skal føle, at man bliver gjort nar af. Jeg så det ikke som en hyldest, da jeg så det første gang. Jeg så bare, at man havde overdrevet nogle træk,« siger Ole Frank Nielsen.

Et lille mindretal af studerende larmer meget højt for at blive hørt. Her i Mexico, men også herhjemme og ikke mindst i USA. Fold sammen
Læs mere
Foto: SASHENKA GUTIERREZ.

Han vil ikke over for Omnibus uddybe, hvilke træk han mener, er overdrevede, eller om det er den sorte ansigtsmaling, der er problematisk.

»Det er helhedsindtrykket,« svarer han og tilføjer: »Jeg vil helst ikke ned i detaljer og forklare, hvad det er, der gør noget stereotypt.«

Fjernelsen af billederne skete, efter at tre af universitetets Instagram-følgere havde kommenteret billederne negativt.

»Ej wow, making blackface has never been okay. Vildt offensivt gjort alligevel,« skrev en.

»At skamløst have blackface i år 2018 i Danmark. Flot, AU. Tænk at I lader det ske,« skrev en anden.

Begrebet »blackface« stammer fra 1800-tallets USA, hvor hvide folkesangere malede sig sorte i ansigtet som led i underholdning, der blev opfattet som racistisk.

En af de anonyme studerende fra udklædningsgruppen på Medievidenskab fortæller til Omnibus, at de ikke havde overvejet, hvorvidt nogen kunne finde udklædningen stødende.

Universitetets pressechef Anders Correll siger til Omnibus, at han har informeret universitetsledelsen om de fjernede Obama-billeder, og at han mødte opbakning til beslutningen.

Sagen kommer i kølvandet på en stor debat på Københavns Universitet, hvor en ny nultolerancepolitik blandt andet har betydet, at man ikke til fester kan klæde sig ud som mexicanere og indianere.