Aarhus sikrer sig eftertragtet kræftcenter

Skejby er for næsen af Rigshospitalet blevet udpeget til at huse et nyt kræftcenter, som begge hospitaler havde lagt billet ind på.

Arkivfoto af strålekanon på Aalborg Sygehus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Aarhus er det bedste sted at placere et nyt center for partikelterapi til kræftpatienter, vurderer et internationalt ekspertpanel. Dermed er Rigshospitalet i København blevet forbigået.

- Vi er selvfølgelig glade for, at ekspertisen peger på Aarhus. Jeg er ikke i tvivl om, at det skyldes det tætte samarbejde mellem sygehuset i Skejby og Aarhus Universitet, siger Bent Hansen (S), formand for Region Midtjylland, til jp.dk.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) har i samråd med et internationalt ekspertpanel udpeget Det Nye Universitetshospital i Skejby som det mest oplagt sted at placere centret. Dermed kan danske kræftpatienter se frem til en mere avanceret strålebehandling, hvis den fornødne finansiering vel og mærke kommer på plads.

- Der er stadig et godt stykke vej igen, før vi har et dansk partikelcenter, men hvis det lykkes at finde midler til at finansiere projektet, kan vi styrke behandlingen af særlige kræftformer, ikke mindst hos børn. Partikelterapi er en mere skånsom behandling, som kan give mindre risiko for alvorlige bivirkninger end almindelig strålebehandling. Derudover vil forskningen blive styrket, siger Astrid Krag i en pressemeddelelse.

Det forventes, at der i løbet af 2013 på baggrund af finansieringsplanen kan tages stilling til, om der skal bygges et dansk anlæg for partikelterapi til kræftpatienter i Skejby.

Sundhedsministeriet beskriver partikelterapi som en lovende kræftbehandling, der især kan komme kræftramte børn og voksne med kræft i hoved- og halsregionen til gode.

I forhold til konventionel strålebehandling er der desuden en mindre risiko for skader på raskt væv og organer.

Det internationale ekspertpanel, som har peget på Skejby, vurderer, at 1.200-1.800 patienter om året potentielt vil kunne få gavn af partikelterapi.