Aarhus og København vil have lov at fjerne ulovligt parkerede biler

I landets to største byer erklærer kommunerne sig »magtesløse« over for ulovligt parkerede biler til fare for trafiksikkerheden. Kommunerne beder transportministeren om tilladelse til selv at skride ind.

Parkeringsbøde bliver placeret i forruden på en bil. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Bohr

Politiet har for travlt med andre lovovertrædelser, og det kan være til fare for trafiksikkerheden, når sjuskede bilister parkerer deres biler uforsvarligt.

Sådan skriver kommunerne i Aarhus og København i et fælles brev til transportminister Ole Birk Olesen (LA), hvor de også bemærker, at de som kommuner står »magtesløse« overfor et stigende problem med ulovlige parkeringer i landets to største byer.

De to kommuner har derfor bedt om ministerens tilladelse til selv at tage affære og fjerne ulovligt parkerede biler til fare for trafiksikkerheden, samt tilladelse til at sætte hjullåse på ulovligt parkerede biler, der ikke nødvendigvis er til fare for trafiksikkerheden, men hvor ejeren i forvejen har flere ubetalte parkeringsbøder.

»Vi ønsker at fremme trafiksikkerheden og fremkommeligheden, og vi mener derfor, at det er oplagt, at vi som kommuner får styrket vores beføjelser, så vi kan få et effektivt redskab og fjerne biler, der er parkeret ulovligt,« siger Kristian Würtz (S), rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, i en pressemeddelelse.

Københavns teknik- og miljøborgmester mener derudover, at det vil skabe større respekt for parkeringsreglerne, hvis det var en reel risiko at få fjernet sin bil.

»Hver eneste dag oplever vi, at hensynsløse bilister ignorerer andres trafiksikkerhed, når de smider deres bil på må og få til gene for både den kollektive trafik, cyklende de og gående samt andre bilister. Jeg kan kun forestiller mig, at man vil have mere respekt for de gældende egler, hvis man er i fare for at måtte efterlade sin bil på grund af en hjullås eller se den blive kørt bort på et fejeblad,« siger Morten Kabell (EL).

Begge kommuner udtrykker i pressemeddelelsen i øvrigt forståelse for, at politiet har »andre og vigtigere opgaver« at tage sig til, og at ulovligt parkerede biler derfor bør være en kommunal opgave.

Desuden vurderer kommunerne, at det på grund af den præventive effekt kun i »begrænset« omfang vil blive nødvendigt at anvende de to redskaber.

Berlingske arbejder på at få en kommentar på kommunernes henvendelse fra transportminister Ole Birk Olsen.