Aarhus og København bekæmper hadet

I Aarhus vil ISS dæmme op for hadforbrydelser ved at møde unge i udsatte boligområder, og i København er der gode erfaringer med at lære politiet, hvordan de skal opdage forbrydelserne.

Gellerupplanet i Aarhus er blandt de steder, hvor ISS vil gøre op med de parallelsamfund, hvor hadforbrydelser kan trives. Personerne på billedet har ikke noget med hadforbrydelser at gøre. ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: flemming krogh
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Intolerance og had i Aarhus skal bekæmpes med job- og uddannelsestilbud til unge, som er i risiko for at blive tabt af samfundet.

Det mener servicekoncernen ISS, som har fået ideen til et storstilet projekt i otte udsatte boligområder i Aarhus, herunder Gellerup, Rundhøj og Trige.

Projektet går ud på, at virksomheder, kommune og civilsamfund går sammen om at få unge ind i uddannelses-, arbejds- og foreningslivet og dermed få dem ud af de kredse, de måtte leve i, fortæller Ane Stürup, som er ansvarlig for projektet hos ISS.

- Vi formoder, at hadforbrydere skabes i parallelsamfund, hvor de ikke bliver udfordret på deres holdninger, fordi de ikke er i kontakt med andre grupper.

København har høstet resultater

Hun understreger, at ISS-projektet ikke alene løser problemet med hadforbrydelser, men at det kan være med til at mindske kriminaliteten. Lige nu er ISS ved at søge Arbejdsmarkedsstyrelsen om en million kroner i støtte til projektet, og Ane Stürup håber på svar i juli.

I København har kommunen haft hadforbrydelser på dagsordenen siden 2006, og indsatsen har givet resultater, fortæller beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev (R).

- Det er ikke et ordentligt samfund, hvis man skal være bange og flov over, hvem man er og frygte for overfald på gaden på grund af hadforbrydelser, fastslår hun.

Derfor samarbejder kommunen og politiet om at udbrede kendskabet til hadforbrydelser.

- Mange lader være med at anmelde hadforbrydelser, fordi der hersker en myte om, at politiet alligevel ikke gør noget ved dem. Men politiet i København tager problemet meget alvorligt, siger Anna Mee Allerslev.

Betjente har fået undervisning

Institut for Menneskerettigheder har for eksempel undervist betjentene i, hvordan de skal spørge ofrene for at få dokumenteret hadforbrydelser.

- Vi har kunnet mærke, at det styrkede samarbejde med politiet gjorde en konkret forskel for betjentene. Vi fik sat fokus på problemet med hadforbrydelser, understreger integrationsborgmesteren.

I Odense arbejder kommunen med et projekt med særligt fokus på hadforbrydelser mod bøsser og lesbiske, mens Aarhus foruden ISS-projektet arbejder med at forebygge diskrimination i nattelivet.