Årets ord er så langt, at det ikke kan stå her*

Kåringen af årets ord 2016 har i mange lande i den grad været præget af den aktuelle politik og samfundsdebat.

Årets ord i Danmark i 2016 blev danskhed. I Norge blev det hverdagsintegrering (hverdagsintegration), mens schweizerne faldt for Filterblase (informationsboble). Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

Der er gået danskhed, EU-afstemning og postfaktualitet i den i forbindelse med kåringen af årets ord 2016 i Danmark og lande som Storbritannien, Tyskland og USA.

Det fremgår af den nye udgave af kvartalstidsskriftet Nyt fra Sprognævnet, hvor direktør for Dansk Sprognævn Sabine Kirchmeier i en artikel ser nærmere på årets ord 2016 på tværs af grænser, og på hvad der kendetegner de enkelte landes valg.

Herhjemme kårede sprognævnet i samarbejde med radiooprogrammet »Sproglaboratoriet« og dets lyttere danskhed til årets ord 2016. Det gjorde de i december sidste år, fordi »der netop i dette år var blevet talt meget om, hvad det egentlig betyder at være dansk«. Som det hedder i artiklen, er »det væsentligste kriterium for, hvilke ord der kan kvalificere sig til årets ord... at det skal være et ord eller et udtryk, som har tiltrukket sig en hel del opmærksomhed i årets løb«

I Storbritannien løb post-truth – postfaktuel på dansk – da også med førstepladsen, da Oxford Dictionaries uddelte laurbær. I øvrigt tæt fulgt af bl.a. brexit og danske hygge, »som blev populært i kølvandet på de danske TV-serier »Forbrydelsen«, »Broen« og »Borgen««, som det hedder i artiklen fra Nyt fra Sprognævnet. Oxford Dictionaries begrunder valget med, at ordet er blevet brugt meget mere i 2016 i »konteksten af EU-afstemning i Storbritannien og præsidentvalget i USA...«

Sabine Kirchmeier understreger, at årets ord hverken i Danmark eller i de øvrige lande er en egentlig officiel kåring. Både forlag, foreninger og institutioner melder ind. »Der er med andre ord«, skriver hun, »frit slag«. »Der er ingen officielle krav. Det gælder vist bare om at komme først«.

Det er i Tyskland blevet brugt til at gøre som briterne og kåre postfaktisch. I øvrigt var postfaktuel også »med i opløbet helt til sidst da afgørelsen skulle træffes i Danmark«, hedder det. Måske det der med det postfaktuelle også går igen i amerikanernes valg. Det faldt på dumpster fire, altså containerbrand på dansk. Ordet henviser bl.a. »til den kaotiske amerikanske valgkamp«.

Ifølge artiklen kan kandidater til årets ord  »komme fra alle tænkelige hjørner af samfundet. Det, politikerne gør, og de ord, der opfindes i kølvandet på deres virke, er ofte kandidater til årets ord, f.eks. visitationszone, fedtafgift og udlændingeservice«.

I Norge blev hverdagsintegrering – hverdagsintegration – årets ord. Ikke mindst, fordi ordet ifølge Språkrådet »har preget året« 2016 og den norske debat om integration af flygtninge og indvandrere. »Ordet hverdagsintegrering hadde knapt blitt brukt«, begrunder rådet, »før statsministeren tok det i bruk i nyttårstalen ved inngangen til året. Det har vist seg å være et nyttig ord som mange har gjort til sitt«.

*Og så til Bundespräsidentenstichwahlwiederholungsverschiebung, årets vinder i Østrig 2016. Det gebommerligt gebrækkelige ord betyder noget i retning af forbundspræsidentomvalgsgentagelsesudskydelse. En »humoristisk betegnelse for det kaos, der opstod, da præsidentvalget måtte gå om« sidste år. Men »sikkert ikke et ord der kommer i almindelig brug«.

»Årets ord i Østrig er næppe særlig mundret, men spiller med et glimt i øjet på det tyske sprogs muligheder for at danne lange sammensætningskæder,« lyder det i artiklen