Årelang familiestrid afgjort: Komtesse mister slottet

Københavns Byret har sat punktum i en sag om retten til posten som overdirektør på Gisselfeld Kloster.

Endnu en kamp om Gisselfeld Slot er sfsuttet ved retten. Københavns Byret har slået fast, at Erica Danneskiold-Samsøe ikke kan få posten som overdirektør for slottet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Onsdag blev der sat endnu et punktum i arvedramaet om hvem i familien Danneskiold-Samsøe, der har retten til posten som overdirektør på Gisselfeld Kloster, som er Danmarks femtestørste gods.

Det skriver bt.dk.

Komtesse Erica Danneskiold-Samsøe har krævet at få posten som overdirektør, da hun mener, hun er den retmæssige arvtager.

Men hun afviste i tilbage i 2009 at overtage overdirektørposten efter sin far grev Erik Danneskiold-Samsøe, der blev afsat som overdirektør. En beslutning, hun siden fortrød.

Onsdag slog Københavns Byret fast, at komtesse Ericas nej tilbage i 2009 må betegnes som uigenkaldeligt. Hun kan ikke få slottet tilbage, og hendes kusine Helene Danneskiold-Samsøe, som i dag er overdirektør på Gisselfeld Kloster, kan beholde stillingen.

Kampen om magten på det store smukke gods ved Haslev har kørt siden 1997. I 2010 blev fejden betragtet som afsluttet, da den tidligere slotsherre grev Erik Danneskiold-Samsøe efter 14 års kamp mod bestyrelsen i retten blev erklæret uegnet til at lede godset og blev fjernet fra sin post.

Arveretten gik dengang videre til grevens datter, Erica, men hun ville ikke tage stilling til sagen, da hun mente, at det stred imod den oprindelig fundats, som sagde, at slottet skulle ejes af en mand.

Bestyrelsen tolkede Ericas ubeslutsomhed, som et nej til arveretten, og tilbød slottet til grev Eriks storesøster, Christina. Men også hun takkede nej.

Herefter gav Gisselfeldfonden udsigten til det smukke sjællandske kloster til Ericas kusine, Helene.

Da komtesse Erica Danneskiold-Samsøe et par år senere hævdede, at hun stadig var berettiget til stillingen, brød den adelige arvestrid ud i lys lue igen.

Retssagen startede ved Københavns Byret 17. marts 2014. Onsdag tabte Erica sagen, og hun skal betale sagens omkostninger. Et samlet beløb på 337.500 kroner.

Gisselfelds Klosters bestyrelsesformand, advokat Anker Laden-Andersen, er glad men ikke overrasket over dommen:

»Vi har hele tiden følt, at vores beslutninger var de rigtige, og at vi har optrådt ordentligt og korrekt i denne sag. Nu håber vi bare, at det er slut med flere kostbare og belastende retssager omkring Gisselfeld,« siger Anker Laden-Andersen ifølge bt.dk.

BT har onsdag været i kontakt med Erica Danneskiold-Samsøe. Hun vil dog først udtale sig, når hun har læst dommen og diskuteret den med sin farbror Ulrik Danneskiold-Samsøe, der pt. er ude at rejse.