Åben krig i toppen af dansk cykling

Den nyligt fyrede direktør for Danmarks Cykle Union retter i et interview skarp kritik af sin forhenværende arbejdsgiver. Kritikken er »bizar« og udtryk for »forfængelighed«, lyder modsvaret fra bestyrelsesformand.

Per Henrik Brask. Foto: Thomas Lekfelt Fold sammen
Læs mere

Midt i et større økonomisk og organisatorisk kaos er der nu udbrudt total krig i toppen af dansk cykling.

I et interview retter Per Henrik Brask, der i september blev fyret som direktør for Danmarks Cykle Union (DCU), en skarp kritik af sin forhenværende arbejdsgiver.

»Jeg ønsker ikke at fremstå som en, der smækker med døren eller er bitter. For det er jeg ikke. Men omvendt mener jeg, at historien bør fortælles, da det, der foregår i DCU, er en katastrofe for dansk cykling,« siger Per Henrik Brask blandt andet.

En kritik, som bestyrelsesformand i DCU, Henrik Jess Jensen, ikke giver meget for.

»Det er bizart. Men desværre ikke overraskende. Det er netop det, der kendetegner persontypen. Høj grad af forfængelighed, ringe grad af selvindsigt og selverkendelse af, hvad der skal til for at navigere i en stor organisation, hvor retningen og strategierne vedtages af et repræsentantskab og ledes i samspil med en valgt bestyrelse til at varetage medlemmernes interesser,« siger Henrik Jess Jensen.

DCU, der årligt modtager mere end ti millioner kroner i offentlige midler, har i årevis kæmpet med store økonomiske problemer. Regnskabet for 2015 viste et underskud, hvilket var tredje år i træk med underskud i unionen, der har negativ egenkapital. Derfor er cykelforbundet netop nu i gang med en større spareplan, der skal få økonomien på ret køl.

»Bestyrelsen arbejder benhårdt på at gennemføre den genopretningsplan, som vi i høj grad har udarbejdet, og vi tager det overordnede ansvar for denne gennemførsel. Og det har vi gjort fra dag et,« siger Henrik Jess Jensen.

I interviewet fortæller Per Henrik Brask blandt andet, at de økonomiske problemer i DCU var langt værre, end han blev oplyst om ved ansættelsen i efteråret 2015.

Tilbage til fordums styrke

»Det er korrekt, at vi i september 2015 forventede at lande regnskabsåret 2015 med et overskud på 400.000 kr., men som bekendt kom vi beklageligvis ud af 2015 med et underskud på 893.000 kr. Dette skal ses i relation til en omsætning på cirka 25 mio. kr. Og at vi i første halvår 2015 var i gang med et stort oprydningsarbejde efter 2014, hvor vi havde et meget utilfredsstillende regnskab. Kvalifikation til OL har kostet os mange penge, men investeringen i form af et merforbrug har dog givet afkast i form af tre medaljer til OL i Rio,« siger Henrik Jess Jensen og tilføjer:

»Vi er godt på vej med gennemførelsen af den genopretningsplan, der skal få DCU tilbage til fordums styrke – det sker i tæt koordinering og samarbejde med DIF og Team Danmark.«

Henrik Jess Jensen blev formand for DCU i januar 2016 og har siddet i bestyrelsen siden 2012.