Tesfaye rykker hurtigt med ny sag: Kvinde mister sit statsborgerskab

Ung kvinde mister sit statsborgerskab – anden frakendelse på blot et døgn. Ifølge ministeriet er endnu to sager på vej.

Mette Grith Stage er advokat for den 25-årige SK, der er sigtet for terrorisme, og som i går mistede sit danske statsborgerskab. Beslutningen rejser en række spørgsmål: Vil de danske myndigheder nu ophæve den sigtelse, der er rejst mod ham? Og hvordan bærer SK sig ad med at forsvare sig i sagen om fratagelse af statsborgerskab, når den nu skal prøves i Københavns Byret? Fold sammen
Læs mere
Foto: Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) har for anden gang inden for blot et døgn benyttet en ny mulighed for administrativt at fratage danskere, der truer nationens sikkerhed, deres statsborgerskab.

»Der er to sager, hvor der er nogen, der har fået administrativt frataget statsborgerskabet. Den ene person er den sag, der er kommet frem i medierne i dag,« siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).

Den anden sag handler ifølge Berlingskes oplysninger om en kvinde, der mistænktes for at have tilsluttet sig Islamisk Stats terrorkalifat i Syrien. Det er uklart, hvorvidt hun formelt er sigtet for terrorisme, og om hun overhovedet har en advokat.

Mandag besluttede Tesfaye at tage statsborgerskabet fra den 25-årige mandlige dansk-tyrker SK, der er sigtet og varetægtsfængslet in absentia for at have tilsluttet sig Islamisk Stat. SK har selv offentligt bekræftet, at han meldte sig under IS-faner som »kriger«.

To ramt af hastelov

Dermed er to borgere de første til at blive ramt af den hastelov, regeringen gennemførte med en høringsfrist på en uge, og som blev vedtaget 24. oktober med opbakning fra de blå partier i Folketinget. De to personer har nu fire uger til at indbringe spørgsmålet om administrativ frakendelse af statsborgerskabet for Københavns Byret. Advokat for SK, Mette Grith Stage, har allerede meddelt, at hun vil have sagen prøvet.

SK, der indtil videre har været både dansk og tyrkisk statsborger, blev i 2016 varetægtsfængslet in absentia – uden at være til stede – i Københavns Byret, sigtet for terrorisme ved at lade sig hverve til Islamisk Stat. Retten har forbudt pressen af nævne SKs fulde navn.

»Jeg har fået beskeden i går og overbragt den til min klient, som selvfølgelig er særdeles ærgerlig over at have mistet statsborgerskabet,« siger Mette Grith Stage, der er advokat for SK.

»Mange spørgsmål står tilbage: Hvordan kan han afgive forklaring til brug for sagen, når retten skal tage stilling til, om det er lovligt at tage statsborgerskabet? Og hvad med straffesagen? En dommer har fængslet ham på særligt bestyrket mistanke om terrorisme. Ophæves den sag? Slår myndighederne en tyk streg over den?« spørger hun.

»Til alvorlig skade for landets vitale interesser«

Loven giver den siddende udlændinge- og integrationsminister, som i dag hedder Mattias Tesfaye (S), beføjelser til administrativt – uden en rettergang – at inddrage en borgers statsborgerskab, hvis vedkommende »har udvist en handlemåde, som er til alvorlig skade for landets vitale interesser«.

Den formulering dækker ifølge bemærkningerne til lovforslaget over »eksempelvis tilslutning til en væbnet styrke for en part, som kæmper mod den danske stat, terrorisme, herunder træning, instruktion eller på anden måde oplæring af en person til at begå eller fremme terrorhandlinger«.

Tidligere var det kun domstolene, der i forbindelse med en dom kunne frakende danskere, der også har et andet statsborgerskab, deres danske indfødsret, og det var en omfattende og langvarig proces.

Med den nye lov sker fratagelsen af statsborgerskabet administrativt og har øjeblikkelig virkning. Den ramte får en besked i sin e-Boks og har herefter fire uger til at få efterprøvet sagen ved retten, uden at det har såkaldt opsættende virkning.

I SKs tilfælde er det ifølge Berlingskes oplysninger hans forbindelse til terrorbevægelsen Islamisk Stat, som nu får konsekvenser.

SK var 19 år gammel, da han – fortalte han i et interview til Radio24syv sidste år – var så optændt af had, at han i 2013 krydsede grænsen til Syrien og udfyldte en indmeldingsblanket hos Islamisk Stat.

Han fortalte også til radiostationen, at han skrev sig op som »kriger«, fordi han »kom for at kæmpe«.

»Dengang var jeg glad for, at jeg var taget af sted. Det var ens drøm. Tage ned og være kriger og være en helt – kæmpe mod de vantro,« som han sagde til Radio24syv sidste år, hvor han åbent fortalte om sine ture til fronten:

»I Islamisk Stat er du enten ved fronten eller i byen. Hvis du er ved fronten, så bor du sammen med alle dem, der holder vagt ved fronten. I byen er du sammen med din brigade. Jeg blev sendt til fronten, og så går det på skift. To eller tre uger ved fronten og så fortsætter det sådan – på skift«.