95 irakere er gået under jorden

Politiet har 109 irakere på listen over afviste asylansøgere, der står til at blive tvangshjemsendt. Men de ved ikke, hvor mange af dem befinder sig. 95 er forsvundet siden maj.

Foto: Bax Lindhardt / Scanpix (arkivfoto).
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mindst 95 afviste irakere er forsvundet siden Danmark og Irak i maj indgik aftale om tvangshjemsendelse.

Det oplyser vicerigspolitichef Hans-Viggo Jensen til Berlingske.dk:

- Det er 95 afviste irakere, vi skønner, er udrejst. Vi har efter adskillige forsøg ikke truffet dem dér, hvor de skulle opholde sig, og så går vi ud fra at de er rejst. Men vi ved jo ikke, om de stadig er i Danmark og holdes skjult af præster og andet godtfolk, siger Hans-Viggo Jensen.

Når politiet ikke kan finde de afviste asylansøgere, så bliver de efterlyst. I politiets interne system sættes der et såkaldt ”spærrekort” på de irakere. Det betyder, at de vil blive anholdt og fængslet, hvis en politipatrulje skulle finde dem.

Efter sidste onsdags tvangshjemsendelse har politiet endnu 109 afviste irakere på listen til tvangshjemsendelse. Men politiet ved langt fra, hvor de befinder sig.

Ifølge Berlingskes oplysninger sidder blot 11 irakere i asylfængslet Ellebæk – og de er ikke alle sammen i såkaldt ”udsendelsesposition”.

- Vi går ud fra, at de opholder sig på deres adresser. Hvis ikke så sætter vi spærrekort på dem og anholder dem, når vi finder dem, siger Hans-Viggo Jensen.

Der er indtil nu sendt 35 irakiske asylansøgere hjem med tvang. Dertil kommer et antal, der har valgt at samarbejde med myndighederne og rejse hjem frivilligt.

Hans-Viggo Jensen vil ikke oplyse hvor mange, det drejer sig om.

Endelig er der en gruppe, der har fået deres sager genoptaget. Heller ikke det tal ønsker politiet oplyse.