92-årige Carl-Einar er tidligere modstandsmand og gymnasierektor. I dag er han igen med til at skrive danmarkshistorie

Plejecenteret Fælledgården i København er blandt de første i landet til at modtage vaccinen. 92-årige Carl-Einar Jørgensen er mere end klar til at modtage det første stik: »Vaccinen er en mulighed for et længere liv.«

Carl-Einar Jørgensen får det første stik med coronavaccine på Plejecenteret Fælledgården i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

92-årige Carl-Einar Jørgensen var den første beboer på det københavnske plejehjem Fælledgården til at modtage vaccinen.

»Det var alle tiders. Jeg kunne dårligt nok mærke det. Intet problem. Jeg er på toppen,« sådan lyder den umiddelbare reaktion fra Carl-Einar Jørgensen, der blandt andet har siddet i borgerrepræsentationen i 20 år for Socialdemokratiet.

Da det første stik fandt sted brød personalet ud i spontane klapsalver.

»Vi skal stadig holde afstand, men der er ingen tvivl om, at vi på sigt kan komme til at leve vores liv på normalvis igen på grund af vaccinen. Vi går mod lysere tider efter i dag,« siger Carl Einar Jørgensen, der glæder sig til at kunne se folk igen.

I dag må beboerne kun have kontakt med én pårørende.

Her modtager 92-årige Carl-Einar Jørgensen vaccinen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Han glæder sig til udsigten til igen at kunne mødes med sin familie under mere normale forhold. Indtil nu er har han mødtes med sine børn i gården, hvor de har siddet og frosset – eller de har benyttet Skype og de sociale medier.

»Vaccinen er en mulighed for et længere liv. Der har været situationer, hvor man har været bange for at komme for tæt på folk, så det er godt, at vaccinen nu er kommet,« fortæller han og tilføjer, at han tror på vaccinen:

»Man skal bare få vaccinen Jeg kan kun føle fornøjelse lige nu.

»En verdensbegivenhed«

Carl-Einar Jørgensen, der er tidligere modstandsmand og gymnasierektor, betegner i dag som en »god dag«.

»Det er en stor begivenhed. Med den mængde presse der er her i dag, kan jeg også se, at det er en verdens begivenhed.«

Omkring syv forskellige medier er mødt op for at tage billeder af Carl-Einar Jørgensen modtage sin vaccine.

Det samme er sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF).

»Det var dejligt at være med i dag. Vi har gjort alt, hvad vi kunne for at passe på vores ældre siden marts, så det er rart, at vi nu er et skridt tættere på en normal hverdag.«

I alt skal 280 beboere og personale vaccineres her til formiddag på Plejecenteret Fælledgården på Østerbro i København. Der er afsat tre minutter til hvert stik. 15 læger er kommet for at hjælpe med udførelsen.

»Man skal ikke bare få vaccinen for sin egen skyld, men for andres også. Vi har næsten alle overlevet en influenzavaccine. Så det er bare at blive vaccineret. Frem med armen,« siger Carl-Einar Jørgensen.

Hans forældre overlevede henholdsvis tyfus og den spanske syge. Selv klarede han sig igennem Anden Verdenskrig som modstandsmand, hvor han blandt andet var i ildkamp mod tyskerne som kun 15-årig.

Vaccinerne har taget turen fra Belgien, hvor de bliver produceret af Pfizer/BioNTech, til Statens Serum Institut, hvor de ankom i går. Derfra blev fem varevogne med politieskorte sendt ud til de fem regioner. Regionerne har dernæst fordelt vaccinerne til de plejehjem, der har været hårdest ramt at smitte.

Vaccinen skal gives af to omgange med 21 dages mellemrum.

Carl-Einar Jørgensen vil fejre vaccinen med et godt æg.

»Jeg har ikke fået mit morgenæg endnu. Så det skal jeg fejre det med.«