88.000 franske tropper jagter terrorbrødre

Trods en gigantisk eftersøgning var de to mistænkte bag terrorangrebet på magasinet Charlie Hebdo endnu ikke blevet fanget i aftes. Jagten går i det nordlige Frankrigs skove og landsbyer.

Myndighederne har indledt den største menneskejagt i moderne fransk historie i jagten på de formodede gerningsmænd bag Charlie Hebdo-massakren.Foto: Christian Hartmann Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dag to i den største menneskejagt i nyere fransk historie endte ved redaktionens afslutning i aftes uden den forløsning, som Frankrig sukker efter.

Mere end 88.000 franske politimænd, gendarmer, specialstyrker og soldater jagter fortsat to franske brødre med algeriske rødder, som er mistænkt for terrorattentatet mod satirebladet Charlie Hebdo i Paris, hvor 12 personer blev dræbt onsdag.

Den franske premierminister, Manuel Valls, blev på radiokanalen RTL spurgt om, hvorvidt han frygter endnu et angreb:

»Det spørgsmål er helt legitimt. Det er åbenlyst vores største bekymring, og det er derfor, at tusinder af politi- og efterforskningsmandskab er blevet mobiliseret for at fange disse individer,« svarede han.

De to hovedmistænkte var onsdag aften som sunket i jorden. Mens grusomheden i angrebet på Charlie Hebdo-redaktionen gik op for omverdenen, stak de formodede gerningsmænd, brødrene Said og Chérif Kouachi, af fra redaktionslokalerne i det centrale Paris under heftig ildkamp med fransk politi.

Sporet blev koldt, men efterforskningen af Said og Chérif Kouachi samt en tredje person fortsatte natten igennem. Den tredje mand, en 18-årig, meldte sig selv lidt over midnat, da hans navn på sociale medier blev kædet sammen med terrorangrebet. Det er endnu uvist, hvilken rolle – hvis nogen – han har spillet i sagen, men ifølge franske medier er han under mistanke for at have været chauffør for de hovedmistænkte. Tidligt torsdag valgte de franske politimyndigheder at offentliggøre navne og billeder af de to gerningsmænd, der stadig var på fri fod, og det gav senere et vigtigt tip.

En tankpasser identificerede ifølge franske medier de to brødre torsdag morgen syd for byen Longpont, som ligger nordøst for Paris, da de angiveligt stjal mad og brændstof fra tankstationen. Vidner forklarede også, at de havde set automatvåben og en granatkaster i bilen. Gerningsmændene affyrede ifølge vidnerne skud ved tankstationen.

Kort efter rapporterede lokale medier om massive troppebevægelser og helikopter-aktivitet i regionen. Det stod hurtigt klart, at de franske myndigheder fokuserede menneskejagten omkring byerne Crépy-en-Valois og Villers-Côtterets, som ligger godt 90 kilometer nordøst for Paris. Flere veje i området, herunder indfaldsveje til Paris, blev torsdag afspærret, og alarmberedskabet blev hen på eftermiddagen hævet til det højeste niveau i den nordlige Picardie-region.

Omkring 88.000 personer deltager i klapjagten på de to Kouachi-brødre. Hen under aften i går forlød det i franske medier, at brødrene angiveligt har fortsat deres flugt til fods i området med blandt andet Puma-helikoptere med varmedetektorer og de franske gendarmers specialstyrker, GIGN, i hælene. GIGN er et af verdens ældste og mest berygtede antiterrorkorps.

Alligevel er det lykkedes de mistænkte at undslippe de franske politimyndigheder, som sent i går gik fra hus til hus i eftersøgningen. Seneste meldinger lyder på, at brødrene kan have søgt tilflugt i en nærliggende skov.