83 indstiller Flemming Rose til Cavling-pris

Den tidligere kulturredaktør på Jyllands-Posten er blevet indstillet til den prestigefyldte Cavling-pris.

Flemming Rose er blevet indstillet til at modtage en Cavling for hans bogtrilogi. "De besatte", som er den seneste i rækken, vakte stor debat, da den udkom i sidste uge. Arkivfoto. Scanpix/Sophia Juliane Lydolph Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. 83 journalister, meningsdannere og kulturfolk har indstillet Flemming Rose til at modtage årets Cavling-pris for hans bogtrilogi "Tavshedens tyranni", "Hymne til friheden" og "De besatte".

- De (bøgerne, red.) tvinger læserne til at tage stilling til de grundlæggende principper, vores samfund bygger på.

- For dette samlede værk, hvis lige vi ikke har set i moderne dansk pressehistorie, bør han modtage årets Cavlingpris, lyder det i indstillingen.

Den tidligere JP-redaktørs seneste bog, "De besatte", vakte stor debat, da den udkom i sidste uge.

Anmelderne var begejstrede, og i Berlingske, hvor bogen fik fem ud af seks mulige stjerner, blev den kaldt "et ekstremt vigtigt bidrag" i debatten om ytringsfrihed. I Jyllands-Posten fik bogen seks stjerner.

Bogen handler blandt andet om den tidligere kulturredaktør Flemming Roses tid på Morgenavisen Jyllands-Posten, hvor han havde en central rolle i debatten om Muhammed-tegningerne.

Bogen vakte opsigt, da den beskriver, hvordan Flemming Rose af ledelsen blev tvunget til tavshed med forbud mod at udtale sig om sagen.

Det bliver også berørt i indstillingen af den tidligere redaktør, hvor der står:

- Som det er fremgået i de seneste dage, har Rose i flere år på egen person oplevet, at mens JP/Politikens ledelse holdt de fine idealer højt udadtil, gik den indadtil overordentlig grundigt til værks for at lukke munden på den mand, som i offentligheden var ytringsfrihedens mest markante stemme.

Cavlingprisen er den mest prestigefyldte danske journalistpris. I alt er der 44 indstillinger til årets pris.

Ud over Flemming Rose er blandt andre journalist Line Vaaben blevet indstillet til prisen for sin serie i Information "Drab i familien". Den har i alt 22 journalister indstillet hende for.

Cavlingprisen bliver uddelt hvert år af Dansk Journalistforbund til en journalist eller en gruppe af journalister i samarbejde, der i særlig grad har udvist initiativ og talent i det foregående år.

/ritzau/