83 indstiller Flemming Rose til Cavling-pris

Den tidligere kulturredaktør på Jyllands-Posten er blevet indstillet til den prestigefyldte Cavling-pris.

Flemming Rose er blevet indstillet til at modtage en Cavling for hans bogtrilogi. "De besatte", som er den seneste i rækken, vakte stor debat, da den udkom i sidste uge. Arkivfoto. Scanpix/Sophia Juliane Lydolph Fold sammen
Læs mere

København. 83 journalister, meningsdannere og kulturfolk har indstillet Flemming Rose til at modtage årets Cavling-pris for hans bogtrilogi "Tavshedens tyranni", "Hymne til friheden" og "De besatte".

- De (bøgerne, red.) tvinger læserne til at tage stilling til de grundlæggende principper, vores samfund bygger på.

- For dette samlede værk, hvis lige vi ikke har set i moderne dansk pressehistorie, bør han modtage årets Cavlingpris, lyder det i indstillingen.

Den tidligere JP-redaktørs seneste bog, "De besatte", vakte stor debat, da den udkom i sidste uge.

Anmelderne var begejstrede, og i Berlingske, hvor bogen fik fem ud af seks mulige stjerner, blev den kaldt "et ekstremt vigtigt bidrag" i debatten om ytringsfrihed. I Jyllands-Posten fik bogen seks stjerner.

Bogen handler blandt andet om den tidligere kulturredaktør Flemming Roses tid på Morgenavisen Jyllands-Posten, hvor han havde en central rolle i debatten om Muhammed-tegningerne.

Bogen vakte opsigt, da den beskriver, hvordan Flemming Rose af ledelsen blev tvunget til tavshed med forbud mod at udtale sig om sagen.

Det bliver også berørt i indstillingen af den tidligere redaktør, hvor der står:

- Som det er fremgået i de seneste dage, har Rose i flere år på egen person oplevet, at mens JP/Politikens ledelse holdt de fine idealer højt udadtil, gik den indadtil overordentlig grundigt til værks for at lukke munden på den mand, som i offentligheden var ytringsfrihedens mest markante stemme.

Cavlingprisen er den mest prestigefyldte danske journalistpris. I alt er der 44 indstillinger til årets pris.

Ud over Flemming Rose er blandt andre journalist Line Vaaben blevet indstillet til prisen for sin serie i Information "Drab i familien". Den har i alt 22 journalister indstillet hende for.

Cavlingprisen bliver uddelt hvert år af Dansk Journalistforbund til en journalist eller en gruppe af journalister i samarbejde, der i særlig grad har udvist initiativ og talent i det foregående år.

/ritzau/