800 millioner kroner? For en fodboldspiller?!

Manchester United har netop skrevet under på en kontrakt med franske Paul Pogba. 800 mio. kr. koster det at købe midtbanestjernen. Men kan en fodboldspiller være så mange penge værd?

Poul Pogba er nu verdens dyreste fodboldspiller. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med en pris på omkring de 800 millioner kroner eller mere kan franske Paul Pogba prale af at være verdens dyreste fodboldspiller, efter at han netop er blevet solgt af italienske Juventus og har skrevet under på en femårig kontrakt med Manchester United.

Dermed overgår han i salgspris verdens hidtil dyreste spiller, walisiske Gareth Bale, som i 2013 blev solgt fra Tottenham til Real Madrid, efter at spanierne få år forinden havde givet et dengang historisk højt beløb på omkring 700 milloner kroner for portugisiske Cristiano Ronaldo.

Men 800 millioner kroner? For en fodboldspiller?

Hvordan kan han være så mange penge værd? Og hvorfor er en klub villig til at betale så meget for en spiller som ham? En spiller, der formentlig med rette bliver betragtet som det måske hotteste af alle hotte talenter i verdensspillet lige nu.

Fordi den 23-årige, 1,90 meter høje midtbanespiller født i Lagny-sur-Marne i Paris er lige præcis den spiller, Manchester United vil have. Og fordi klubben har pengene.

Så enkelt er regnestykket Paul Pogba ifølge sportsøkonom og partner i Deloitte, Jesper Jørgensen. Som han siger, så er det »i bund og grund en hestehandel« med en ivrig kunde med spækket pung og en sælger, »der sidder med en guldklump.«.

Ifølge fodboldøkonomen vælter pengene ind i kassen hos den engelske klub. Manchester United og de andre klubber i Premier League scorer kassen for vildt, efter at TV-rettighederne til kampe fra i år og frem til 2019 er blevet solgt for omkring 50 milliarder kroner. Dertil kommer de TV-penge, de bedste klubber tjener på turneringer som Champions League, ligesom Manchester United angiveligt tjener op mod 800 millioner årligt alene på en sponsoraftale med Adidas.

»For en klub som United hænger det sammen,« mener Jesper Jørgensen:

»Det er ikke så meget trøjer og merchandise, der skal betale festen. Det er mesterskaber og Champions League. En klub som United skal holde sig på et højt niveau hele tiden for at få de helt store sponsoraftaler. En af måderne at gøre det er at købe de bedste spillere og en gang imellem lave nogle af de her helt spektakulære handler.«

Spektakulær midtbane-maestro

Spektakulær er han, ham Pogba. Midtbane-maestro, swag og dab. 124 kampe og 28 mål for Juventus, 38 landskampe og seks mål i landsholdstrøjen for Frankrig og barn af en endog meget fodboldtalentfuld migrantfamilie med rødder i vestafrikanske Guinea. Således spiller hans ene, ældre bror, Floretin, i den franske Ligue 1-klub Saint-Étienne, mens en anden ældre bror, Mathias, tørner ud for skotske Partick Thistle og det guinesiske landshold.

Paul Pogba har i øvrigt boet sammen med broder Mathias i England. Verdens dyreste spiller har nemlig en fortid i den klub, der netop har betalt 800 millioner kroner for ham. I 2009 hentede Manchester United en meget ung Pogba til deres ungdomsakademi i det nordengelske. Fire år senere sagde han au revoir til Manchester og skrev under med Juventus. Måske noget med penge, måske noget med manglende spilletid på førsteholdet.

Manager Alex Ferguson kaldte den unge franskmands farvel for »skuffende« og tilføjede, at han »ikke viste nogen som helst respekt« for klubben. Men nu er det #Pogback, sådan som Manchester United har prøvet at brande den fortabte midtbanespillers genkomst.

God branding

Handlen afspejler ikke alene, at topklubber som Manchester United i Premier League bliver forgyldt af sponsorer og TV-aftaler. Kong Midas tager også hånd om andre europæiske ligaer som den spanske og tyske. Tidligere i år nåede Deloitte frem til, at europæiske klubber forventes at generere 200 milliarder kroner i denne sæson.

»De helt store klubber har råd til de helt store handler, og United hører til blandt de klubber,« forklarer Jesper Jørgensen:

»Ronaldo har været en rigtig god forretning for Real. Selvom han har været dyr, så tilfører en spiller som ham med så mange mål en klub stor værdi.«

Ifølge fodboldekspert og kommentator på bl.a. 6’eren, Morten Bruun, fører de mange fodboldpenge dog også til, at klubber gør dyre indkøb, men alligevel rykker ned. I England taler de ligefrem om parachute money, hvor nedrykkede klubber fra Premier League får en ekstra andel i TV-indtægter i forhold til andre klubber i den næstbedste række. Pengene skal kompensere for de store tab, der er forbundet med nedrykning, samtidig med at dyrt indkøbte spillere stadig skal have deres høje løn.

Sportsligt, er Pogba så alle de penge værd?

»Min tvivl er, om han er kampafgørende nok,« lyder det fra Manchester United-fan Morten Bruun: »Men det er da vanvittig god branding for United at kunne sige, at man har verdens dyreste spiller.«

 
Pogba har været til lægetjek i Manchester United, og ser ud til at vende tilbage til Premier League efter fire år i italiensk fodbold. Laudrup og Bischoff stiller spørgsmålstegn ved hans valg. Fold sammen
Læs mere