79 finske børn fik narkolepsi af H1N1-vaccine

Sammenhæng mellem svineinfluenzavaccinen og nye tilfælde af narkolepsi.

Nu er der fundet en kobling mellem H1N1-vaccinen Pandemrix og narkolepsi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mikkel Møller Jørgensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke ren tornerosesøvn, når narkolepsi-patienter bliver døsige. Folk med den kroniske hjernesygdom får uimodståelige søvnanfald, muskellammelser, drømmelignende fornemmelser i dagtimerne og lammelser ved opvågning. Og så kræver det livslang medicinsk behandling.

Nu kan 79 tilfælde af narkolepsi i Finland spores tilbage til brugen af H1N1-vaccinen Pandemrix, og den finske regering og store forsikringsselskaber har meddelt, at de vil betale for 79 børns medicinregning til behandling af narkolepsi, som er følge af H1N1-vaccinen. Det skriver AFP.

Finske og internationale undersøgere er kommet frem til en afgørende kobling mellem H1N1-vaccinen og så nye tilfælde af narkolepsi.

Ingen tilfælde i Danmark

Herhjemme er der ingen tilfælde af narkolepsi hos børn og unge, der er blevet vaccineret med H1N1-vaccinen Pandemrix, men formand for Dansk Narkolepsiforening, Ulla Bendesen, er ikke enig i sundhedsmyndighedernes udmelding om, at der ikke er grund til bekymring.

- Jeg synes, der er stor grund til bekymring, siger Ulla Bendesen og tilføjer, at hun ikke selv ville tage imod vaccinen, hvis hun fik den tilbudt.

I 2009 brød H1N1 – tidligere kendt som svineinfluenza – ud og rullede sig som en anden lavine til en hel pandemi, altså en global epidemi. Meget hurtigt fik man udviklet vaccinen Pandemrix, og op mod 30,8 millioner europæere har fået et skud Pandemrix i blodårerne.

Efterfølgende har der været mistanker i både Sverige og Finland om, at vaccinen har forårsaget narkolepsi hos børn og unge under 20 år. I Sverige har seks personer fået stillet diagnosen narkolepsi, men uden en direkte kobling til vaccinen, som man nu ser i Finland. Og i 2010 anmodede Europa-Kommissionen til det europæiske lægemiddelagentur EMA om at undersøge sagen.

Koblingen skal tages med et gran salt

Doris Irene Stenver er overlæge i forbrugersikkerhed og medlem af EU's bivikrningskomité og har været med til at se på problematikken, siden den dukkede op. Og hun påpeger, at selvom der er fundet tilfælde af narkolepsi i Sverige og Finland, så er der også mange lande som ikke har haft disse udbrud af narkolepsi.

- Vi har ikke haft en anledning til at trække den tilbage fra markedet, siger Doris Irene Stenver og tilføjer, at sammenhængen mellem narkolepsi og H1N1-vaccinen er mere kompliceret end som så:

- Den direkte kobling skal man tage med et gran salt.

Og det er vigtigt, at man ser på strategien for brugen af vaccinen, for den er meget forskellig fra land til land. Nogle lande vaccinerer store dele af befolkningen, mens andre er mere tilbageholdende. Og så svirrer der også teorier om, at en virus i lokalmiljøet har været skyld i narkolepsi-tilfældene i Finland.

- Der er to lande i Europa – Sverige og især Finland – hvor man ikke kan udelukke, at der er en sammenhæng mellem Pandemrix og de her søvnanfald. Men vi må også konstatere, at i alle de andre lande, hvor man også brugte den samme vaccine, har man ikke set den her tendens. Det, vi lægger vægt på, er jo det samlede internationale erfaringer, siger Doris Irene Stenver.

Kun 20.000 vacciner i Danmark

I Europa havde man fire vacciner til rådighed i kampen mod H1N1, og i to tredjedele af tilfældene brugte man Pandemrix.

- Der har også været forskellige strategier. Herhjemme har Sundhedsstyrelsens strategi været, at man kun har vaccineret risikobørn. Vi har vaccineret omkring 20.000 børn, hvor man i andre lande valgte at vaccinere næsten samtlige børn, siger Doris Irene Stenver.

I Danmark valgte man kun at vaccinere børn med kroniske sygdomme som for eksempel astma, mens man i Finland vaccinerede stort set alle børn inden for en kort periode. Det kom sig blandt andet af, at en otteårig dreng døde af influenza kort tid inden vaccinationen.