70 år med gode ben

De fleste kvinder - og nogle mænd - har et forhold til dagens 70-års fødselar. Forholdet er nært, grænsende til det intime, og det er ikke uden problemer: Fødselaren kan være lidt af en rendemaske.

En reklame fra 1965 - Nærum Nylon i Nærum producerede nylonstrømper. Fold sammen
Læs mere
Foto: Allan Moe

Vi taler naturligvis om nylonstrømpen, som første gang kom på markedet den 15. maj 1940 og demokratiserede de fine silkestrømper, så alle i dag kan have blanke ben.

De første årtier var nylonstrømper ligesom silkestrømper nogle florlette sager, der blev holdt oppe med strømpebånd eller hofteholder øverst på låret. I 60erne blev de praktiske strømpebukser opfundet, og der blev langt mellem glimtene af et lille stykke bart under kjolen. Skørtejægere kan dog glæde sig over, at selvsiddende strømper er på vej tilbage med lange skridt.

Og det hele kan vi takke den kemiske industri for. Nylon var den første kunstfiber, der blev fremstillet udelukkende af uorganiske råstoffer: Vand, luft og kulstof.

Den første nylon blev fremstillet i kemivirksomheden DuPonts laboratorium den 28. februar 1935. Stoffet blev kaldt polyamid 6-6. DuPont patenterede det senere som Nylon 6-6, men undlod bevidst at registrere »nylon« som varemærke, så ordet kunne blive en generel betegnelse. Tyske kemifabrikker lancerede dog deres nylontekstiler under navnet Perlon.

I 1940 forklarede en direktør for DuPont, at »nyl« var en tilfældigt valgt ordlyd, og at »on« var den normale endelse for polymere stoffer. Senere har andre DuPont-medarbejdere forklaret, at fiberen oprindeligt skulle hedde »no-run«, men at det blev ændret af produktansvarsmæssige årsager, fordi man trods alt ikke kunne garantere, at strømperne ikke ville løbe. Det vil de fleste kvinder i dag kunne skrive under på med eftertryk, men vi har heller ikke de skrøbelige silkestrømper at sammenligne med.

Tandbørsten kom først

Det første kommercielle produkt med den nye nylon-kunstfiber var dog slet ikke en strømpe, men en tandbørste, som blev sendt på markedet i 1938. Børstehår er stadig en af de mest almindelige anvendelser af nylon.

I 1939 viste DuPont nogle prototyper på strømper af det nye materiale frem for 3.000 kvinder på en udstilling i New York. Deres reaktion satte skub i en egentlig produktionen af nylonstrømper, og den første leverance på fem millioner blev revet væk i løbet af få timer fra butikker over hele USA.

Det første år solgte DuPont 64 millioner par strømper alene i USA. Fra 1942 blev produktionen dog inddraget i USAs indsats i Anden Verdenskrig, så nylon blev i stedet for strømper brugt til at lave faldskærme og telte. Krigen bragte nylonstrømperne til Europa, hvor de ligesom cigaretter blev en eftertragtet vare - og dermed sortbørs­vare.