7.000 skader på et år: Trampolinuheld smadrer tænderne

Pas på børnenes tænder, lyder rådet til forældre med trampolin i baghaven fra en tandlæge og et forsikringsselskab. Hver anden anmeldte trampolinuheld er en tandskade.

Foto: Jeppe Bjørn Vejlø

Et langt og gråt vinterhalvår er ved at nå sin ende, og danskerne er så småt begyndt at vove sig udendørs igen.

Det gælder ikke mindst børnene i landets villakvarterer, der i ugevis har stirret længselsfuldt ud mod trampolinen i baghaven, som har henslæbt de kolde måneder i uberørt stilhed.

Men for tusindvis af danske børn ender gensynet med trampolinen i gråd. Sidste år måtte mere end 7.000 børn nemlig på skadestuen på grund af trampolinuheld, viser nye tal fra Sikkerhedsstyrelsen, mens andre må til tandlæge med alvorlige skader på tænderne.

En opgørelse fra forsikringsselskabet Alm. Brand viser, at over halvdelen af de anmeldte trampolinskader i 2014 var skader på tænderne. Sidste år blev der anmeldt i alt 95 trampolinskader, der involverede børn, og 50 af dem var tandskader.

Der er god grund til at være forsigtig, understreger selskabets skadedirektør, Brian Wahl Olsen.

»Børn er særligt udsatte for tandskader, hvis de hopper sammen med andre på trampolinen. Især hvis der forskel på højde og vægt på dem, der hopper sammen. Det bedste råd til at undgå skader er at hoppe alene. For er man flere, der hopper sammen, kan man lettere støde sammen og komme til skade,« siger han.

Tandlæge Lotte Fogde, der er netværksleder ved Vejlby Tandklinik i Aarhus Kommunale Tandpleje, bekræfter, at trængsel på trampolinen efter hendes erfaring er en af de hyppigste årsager til tandskader.

»Tandskader opstår typisk, når børn rammer trampolinens kant, når de falder af og rammer jorden, eller når de støder ind i hinanden. Hvis man er uheldig, kan man få slået en tand ud, hvis man får en albue i ansigtet,« fortæller hun.

Trampolinuheld går som regel ud over børnenes fortænder, og graden af skader strækker sig over ømhed over knækkede tænder til tænder, der er blevet slået helt ud. I de grelleste tilfælde kan børnene ende med adskillige besøg hos tandlægen.

»Det værste er, når børnene slår tænderne helt ud. Så håber vi, at de finder dem igen, så vi kan putte dem på plads,« siger Lotte Fogde.

En tand, der er blevet slået ud, skal som regel rodbehandles, da tandens »ophæng« har taget skade. Men hvis man ikke finder tanden i græsset, må barnet leve med et hul i smilet.

»Man kan ikke lave implantater på børn. De kan først få en stifttand, når de er udvokset,« forklarer den aarhusianske tandlæge.

Ifølge tallene fra Sikkerhedsstyrelsen er antallet af trampolinuheld faldende. Der findes ikke specifikke tal for tandskader, men Lotte Fogde bekræfter, at hendes klinik får færre patienter, der er kommet til skade med tænderne på trampoliner.

»Mit indtryk er, at flere trampoliner har fået net eller er blevet gravet ned i jorden, så der ikke er så langt at falde. Men det er stadig i et problem, når mange børn hopper på trampolinen på samme tid, så jeg vil råde forældrene til at holde øje med dem,« siger Lotte Fogde.

I Børneulykkesfonden glæder man sig over, at færre kommer til skade.

»Det er ikke første gang, vi ser et fald i antallet ulykker, men vi håber på at se en udvikling fremover, hvor færre og færre børn kommer til skade på trampolinerne,« siger generalsekretær Henriette Madsen i en pressemeddelelse.