7. maj: Svømmepigerne og Ragnhild Hveger

Den danske svømmepige Ragnhild Hveger kaldt Den gyldne Torpedo giver autografer til italienske deltagere. hun vandt sølvmedalje ved OL i Berlin i 1936
Læs mere
Fold sammen

Berlingske meddelte kort 7. maj, at Danmarks bedste og internationalt kendte svømmer Ragnhild Hveger var blevet arresteret. Hun mistænktes for aktivt at have støttet nazisterne. Historien om det dansk-tyske sportssamarbejde var en langt større fortælling end blot den om en enkelt svømmepige. Den er afdækket af idrætshistorikeren Hans Bonde i bogen »Fodbold med fjenden« (2006). Hans Bonde viser, hvordan danske og tyske sportsorganisationer med myndighedernes bevidste støtte samarbejde både i 1930erne og senere under besættelsen. Der var fælles sportsarrangementer både i fodbold, fægtning, boksning og en lang række andre sportsgrene, hvilket gav nazisterne en stor propagandafordel ved at fremstille forholdet mellem de to lande som helt normalt. Svømning var af speciel interesse for tyskerne, fordi de danske svømmepiger var blandt verdens elite. Ragnhild Hveger havde allerede deltaget i De Olympiske Lege i Berlin i 1936 og rakt hånden villigt op til nazihilsen. Hun kom fra et nazistisk indstillet hjem, og under besættelsen lagde hun ikke skjul på sine pronazistiske holdninger.

I international presse gik Hveger under navnet Den Gyldne Torpedo, og hun satte en lang række verdensrekorder i 1930erne. Hun havde næppe selv nogen klar fornemmelse af det politiske spil, hun blev en del af. Hun lod sig fotografere efter 9. april 1940 sammen med tyske soldater, og disse fotografier blev gengivet i tysk presse. Hun deltog i stævner i 1943 i Tyskland og arbejdede i Kiel som svømmelærer. I 1945 blev hun interneret i seks uger, men blev frikendt. Efter nogle år ude i kulden, vendte hun i 1950 tilbage til svømning og kunne stadig gøre sig gældende. Efterhånden blev hendes nazistiske fortid glemt, så hun i 1996 blev udpeget som århundredets kvindelige sportsnavn i Danmark.

Hveger havde vundet sølv ved olympiaden i Berlin. Den eneste danske sportsklub, der boykottede olympiaden, var den jødiske sportsklub HAKOAH (»styrke«) og det til trods for, at klubben i bryderen Abraham Kurland havde en oplagt guldchance. Allerede ved De Olympiske Lege i 1932 havde han vundet sølv. Kurland besluttede at sige nej tak til Berlin, og Hans Bondes bog er tilegnet den modige sportsmand.