688.000 danskere får både indefrosne feriepenge og skattefri check på 1.000 kroner

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier, så du kan begynde dagen med at være godt klædt på allerede til morgenkaffen.

Et politisk flertal bag sommerpakken besluttede at give 1.000 skattefrie kroner til alle på overførselsindkomst. Her erhvervsminister Simon Kollerup ved præsentationen 19. juni 2020. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Godmorgen og velkommen til dagens overblik på en lørdag fyldt med væsentlige historier.

Vi skal omkring hidtil ukendte dokumenter om coronanedlukningen af Danmark i marts, forventningerne til EUs historiske topmøde samt feriepenge og skattefrie check til 688.000 danskere.

Først de seneste coronatal.

Bekræftede smittede i Danmark: 13.173 (+49 siden torsdag)

Antal, der har overstået smitten: 12.209 (+14)

Bekræftede døde i Danmark: 611 (+1)

Antal døde på verdensplan: 601.927

Antal bekræftede smittede på verdensplan: 14.067.292

Du kan se flere coronatal for Danmark her og på verdensplan her.

Centrale myndigheder anbefalede ikke med et eneste ord at lukke Danmark ned. Men de blev stillet over for et ønske »fra politisk niveau«

Vi lægger ud her i Berlingske, der i dag afdækker et opsigtsvækkende forløb bag beslutningen om at lukke store dele af Danmark ned 11. marts.

På det famøse pressemøde fortalte statsminister Mette Frederiksen (S), at det var »myndighedernes anbefaling, at vi lukker al unødvendig aktivitet ned på de områder i en periode«.

Efterfølgende har statsministeren imidlertid ikke givet noget svar på, hvilke myndigheder, der stod bag den anbefaling. Heller ikke, da hun var indkaldt til et samråd om netop det spørgsmål. Berlingske har nu fået aktindsigt i to centrale dokumenter, som viser, at myndighederne i Den nationale operative stab, kendt som NOST, afleverede en anbefaling til regeringen et døgn før nedlukningen. Den indeholdt ikke et ord om nedlukning.

Derimod fik myndighederne i NOST besked om, at »der fra politisk niveau var et ønske om at begynde planlægningen af et mere vidtgående scenarie«. Det skete, få timer før Mette Frederiksen gik på direkte TV og fortalte, at nedlukningen var baseret på myndighedernes anbefaling.

Historien er på forsiden af Berlingske i dag. Den kan læses online her.

I marts eskalerede smitten med covid-19 for alvor, og ikke mindst udviklingen i den italienske by Bergamo nær Milano var foruroligende. Fold sammen
Læs mere
Foto: Piero Cruciatti/AFP/Ritzau Scanpix.

Mette Frederiksen indleder EUs historiske topmøde med optimisme

Og vi bliver her i Berlingske lidt endnu: Statsminister Mette Frederiksen mødes i disse dage med EUs 26 øvrige regeringschefer for at diskutere rammerne for unionens næste syvårige budget og den økonomiske genopretningspakke, som skal holde hånden under de hårdt ramte medlemslandes økonomier.

Ingen tør endnu spå om, hvorvidt EUs 27 regeringschefer kan nå til enighed om et nyt budget og en økonomisk genopretningspakke i løbet af weekenden. Angela Merkel, den tyske forbundskansler, lød mindre forhåbningsfuld inden mødet blev indledt fredag:

»Uenighederne er stadig meget store, så jeg kan ikke forudsige, om vi vil opnå et resultat denne gang. Det ville være ønskværdigt, men vi er også nødt til at være realistiske,« sagde hun ved sin ankomst til mødet.

Den historie kan du læse her.

688.000 danskere får både indefrosne feriepenge og skattefri check på 1.000 kroner

Videre til Jyllands-Posten. I juni besluttede et politisk flertal at frigive tre ugers indefrosne feriepenge og samtidig udbetale et engangsbeløb på 1.000 kroner skattefrit til alle på overførselsindkomst.

Tal fra den borgerlige tænketank Cepos viser, at omkring 688.000 danskere både vil få feriepenge og den pågældende check på 1.000 kroner, svarende nogenlunde til 30 procent af de omkring 2,3 millioner, der var på overførsel i april 2020, hvilket er kriteriet for at få checken.

»Der er næsten 700.000, som både får i pose og sæk,« siger cheføkonom i Cepos Mads Lundby Hansen til avisen.

Den historie kan du læse her.

Kvinder lider unødigt i overgangsalderen på grund af forældet syn på hormoner

Ovre på Politiken kan du læse, hvordan frygten for kræft i årevis har fået læger til at tøve med at give hormoner mod gener i overgangsalderen – og kvinder til at takke nej.

Således oplever hver tredje kvinde markante gener ved overgangsalder; men mindre end fire procent af alle danske kvinder i alderen 45-64 år indløste sidste år recept på hormonbehandling.

Den frygt bygger på forældet viden, siger forskere.

»Det har vist sig, at der stort set ikke er nogen forskel på, hvor mange der får brystkræft, uanset hvor mange vi behandler. Der er promiller til forskel på risikoen, hvis man vel at mærke ikke er i en særlig risikogruppe, fordi man eksempelvis er arveligt belastet for at få brystkræft«, siger Sven Olaf Skouby, professor i gynækologi og obstetrik ved Københavns Universitet, til avisen.

Historien er på forsiden af Politiken og kan læses online her.

Det sker i dag

Nelson Mandela ville være fyldt 102 år i dag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kim Ludbrook.

I dag markerer FN International Nelson Mandela Dag. Mandela døde i 2013, men ville være fyldt 102 år i dag. Den sydafrikanske politiker var fra 1994 til 1999 landets første demokratisk valgte præsident. Mandela var fra begyndelsen af 1960erne leder af Sydafrikas befrielsesbevægelse, ANC, der førte kamp mod apartheidstyret. I 1962 blev han fængslet, og tre år senere blev han idømt livsvarigt fængsel, som han blandt andet tilbragte med straffearbejde i et kalkbrud.

EUs stats- og regeringschefer fortsætter i dag forhandlingerne om EUs budget for de næste syv år samt en genopretningsplan efter coronakrisen. På grund af pandemien er det første gang i månedsvis, at EUs stats- og regeringschefer mødes fysisk. Topmødet skal efter planen vare fra fredag til lørdag.

På denne dag i 1953 indspillede Elvis Presley sin første grammofonplade. Den hedder »My Happiness« og var formodentlig en gave til Presleys mor.

Elvis Presley blev 42 år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ritzau Scanpix.

Dagens citat

Mette Frederiksen (S), statsminister

»Nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej. «


Statsminister Mette Frederiksen blev på vej til førnævnte EU-topmøde spurgt, om hun ikke mente, at vi står midt i en historisk krise for EU. Den opfattelse havde den danske statsminister ikke.

»Vi står i en historisk krise på grund af corona, og det skal vi nok få håndteret,« sagde hun til den fremmødte presse i en lille militærlufthavn lidt uden for Bruxelles.