682 færre babyer når barnløse betaler selv

Der er blevet født færre børn, efter den tidligere regering indførte brugerbetaling for fertilitetsbehandling af barnløse par.

Faldet i 2011 i antallet af inseminationer og reagensglasbehandlinger er ført til et forventet fald i antallet af fødsler svarende til 682 nyfødte børn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Stricker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fødselstallet falder, hvis ufrivilligt barnløse selv skal betale for fertilitetsbehandling. Sådan lyder erfaringerne med den brugerbetaling, som VK-regeringen og Dansk Folkeparti indførte på fertilitetsbehandling i 2011, skriver Politiken mandag.

Sundhedsministeriet oplyser i et svar til Socialdemokraternes sundhedsordfører Sophie Hæstorp Andersen, at faldet i 2011 i antallet af inseminationer og reagensglasbehandlinger fører til et forventet fald i antallet af fødsler svarende til 682 nyfødte børn.

- Nu har vi sort på hvidt, at Bertel Haarder tog meget, meget fejl, da han sagde, at det ikke ville få konsekvenser for fødselstallet at indføre brugerbetaling på fertilitetsbehandling. Det har haft konsekvenser. Der blev født færre børn, siger Sophie Hæstorp Andersen til Politiken.

Hun er lykkelig over, at den nuværende regering har ophævet brugerbetalingen. Ufrivillig barnløshed skyldes typisk sygdom og bør derfor behandles uden betaling, mener hun.

- Vi lever i et samfund, hvor man gerne behandler alle mulige andre sygdomme, om det er kræft eller et brækket ben. Hvorfor skal vi behandle mennesker anderledes, hvis de er syge på en måde, så de ikke kan få børn?, siger Sophie Hæstorp Andersen til Politiken.

BNB