65.000 kroner for studenterkørsel: »Det bliver vildere og vildere«

Bookingportaler for studentervogne fortæller, at de unge i stigende grad efterspørger »krydderi på lastbilerne«, og mens der tilføjes mere og mere udstyr, stiger priserne.

Studenterkørsel i Danmark. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Mindes du en studenterkørsel med to heste foran, en flaske øl i hånden og bøgegrene og flag på siden af en gammel vogn?

Når unge i disse dage fejrer, at de har klaret studentereksamen, er vognen for manges vedkommende byttet ud med en lastbil eller en bus med røgmaskine og diskotekslys. Både andelen af udstyr og prisen er på vej op, melder bookingportaler.

»Der kommer mere og mere krydderi på lastbilerne. Det bliver vildere og vildere. Flere udbydere tilbyder hele den forkromede pakke og opgraderer for at følge med toppen af udbydermarkedet, fordi de unge efterspørger det,« fortæller Christian Lykke, der ejer portalen Book Studenterkørsel.

Han forklarer, at der opgraderes med forskellige ting:

»Det er ordentlige, lækre bænke med polstrede hynder. Det er køleskabe om bord, så de har kolde drikkevarer hele dagen. Det er røgmaskine, diskotekslys og professionelle lydanlæg. Det er med mulighed for DJ om bord, der kan stå og mikse som på et diskotek om aftenen. Nogle har fadølsanlæg,« fortæller han.

Lars Østergaard, der er medejer af portalen Vognturen.dk, har samme oplevelse. Han har arbejdet med at arrangere studenterkørsler, siden han selv blev student i 2007, og det har fra starten været med fokus på ture med ekstra udstyr.

»Vi kan tydeligt mærke en øget efterspørgsel. Der er flere, der kigger vores vej end tidligere. Bare det, at vi næsten har udsolgt allerede nu for næste år, gør, at vi kan se, det er noget, de studerende gerne vil have. Vi har lidt højere musik, der er DJs på vognen, røgmaskine, lyseffekter og alt det her,« siger han.

Hos Vognturen.dk, der tilbyder unge studenterkørsler på Sjælland og særligt i hovedstadsområdet, ligger de dyreste ture på 43.000-44.000 kroner. Dem har firmaet i år solgt to-tre af, fortæller Lars Østergaard.

Hos Book Studenterkørsel, der holder til i Aarhus, men tilbyder ture i hele landet, er der i år blevet sat rekord, hvad angår prisen på en vogn.

»Den dyreste vogn i år er en dobbeltkørsel til 65.000 kroner, hvor de skal køre i to dage. Da vi lavede den, stod vi også og sagde: Det her er simpelthen en ny rekord. Det er jo sindssygt mange penge for studerende. De skal med en specialopbygget studentervogn, der typisk kun bruges til studenterkørsel og står i en hal resten af året. Den blev booket i København,« fortæller Christian Lykke.

Han fortæller, at de i år har solgt næsten 100 ture, og at der er en markant geografisk forskel på turene.

»Sjælland er generelt dyrere end resten af landet. I København og nord for København stikker priserne af. Vi oplever ikke, de har en særlig lang beslutningsproces, de betaler rask væk op til 40.000 kroner derovre. Omvendt kan vi se, at på vestkysten er det svært at komme op over halvdelen af den pris. Der ligger turene ofte på maks 20.000 kroner.« siger Christian Lykke.

En anden forskel mellem øst og vest, der også kan smitte af på prisen, er, at studenter på Sjælland stort set kun kører studenterkørsel om fredagen. På Fyn og i Jylland kan turene være spredt over to dage, og det kan både finde sted torsdag, fredag, lørdag og søndag.

Med stigende priser og ekstra udstyr er der måske nogle, der får associationer til ungdomsserien Skam fra Norge, hvor man følger unge gymnasieelever, der forsøger at skaffe den helt rigtige »russebuss«, som de kører rundt og fester i i flere uger. Berlingske har tidligere været i Norge og møde nogle af de unge, som regnede med at bruge 50.000 kroner hver på deres bus.

Lars Østergaard kender godt serien Skam og den norske tradition, men han mener ikke, vi er på vej mod »Skam-tilstande« her i landet.

»Man kunne godt forestille sig, at der ville ske et eller andet, men studenterkørsel er en meget traditionel ting, og det er jo noget helt andet i Norge, hvor de kører en hel måned ad gangen. Så jeg tror ikke, vi kommer derhen i nærmeste tid. Men der er ingen tvivl om, at det bliver dyrere og dyrere,« siger han.