65 sigtet for at sælge hash uden for Christiania

65 personer er blevet sigtet for at sælge hash i gaderne omkring Christiania. Det sker, efter at politiet i den seneste uge har øget indsatsen i området.

Opholdsforbud på dele af Christiania blev indført 7. januar 2021 og betyder, at det er forbudt at tage ophold i Pusher Street og Green Light District. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Coronasmitten har betydet opholdsforbud og et hegn rundt om Pusher Street på Christiania. Alligevel er hashhandlen fortsat i området, og det har fået Københavns Politi til at foretage et større antal anholdelser i gaderne omkring fristaden.

»I løbet af den seneste uge har vi anholdt og sigtet 65 personer for at sælge hash – primært i områderne omkring Christiania. Vi har sigtet over 100 for at være i besiddelse af hash og har konfiskeret 155.000 kroner,« skriver Københavns Politi på Twitter.

Traditionelt er hashhandlen på Christiania meget organiseret, men i forbindelse med den seneste uges anholdelser er Københavns Politi stødt på flere udefrakommende, som har set deres snit til at tjene nogle hurtige penge, mens der er opholdsforbud.

»Vi kan konstatere, at flere lykkeriddere forsøger at lave hurtige penge ved at sælge hash uden for Christiania nu, hvor vi har indført et midlertidigt opholdsforbud i Pusher Street og Green Light District. Mange af dem har heldigvis ikke haft heldet med sig,« hedder det fra politiet på Twitter.

Christiania valgte i begyndelsen af januar at lukke sine tre hovedindgange med hegn. Det skete, efter at politiet havde udstedt et opholdsforbud på Pusher Street og Green Light District for at mindske spredningen af coronavirus. Det har dog betydet, at handlen med hash, som normalt har foregået i Pusher Street, har spredt sig til andre steder på Christiania.

»Vi fortsætter vores øgede tilstedeværelse og opfordrer fortsat borgere til at kontakte os, hvis de ser eller mistænker, at der bliver solgt hash i deres nærområde,« skriver politiet videre på Twitter.

Julius Lund, der er formand for foreningen Christianias Naboer, bekræfter over for TV 2 Lorry, at der den seneste tid har foregået mere eller mindre åbenlys hashhandel uden for Christianias mure.

»Der er hætteklædte unge mænd med mundbind på, på gadehjørnerne. De bevæger sig rundt og henvender sig diskret til forbipasserende,« siger han og tilføjer, at flere beboere desuden har bemærket, at pusherne gemmer deres stoffer bag kabelkasser.

»Det vil vi gerne være fri for,« siger Julius Lund til TV 2 Lorry.

Han fortæller, at man under den første coronanedlukning i foråret ligeledes oplevede hashhandlen rykke ud i de omkringliggende gader og stræder på Christianshavn.

Som udgangspunkt koster det en bøde, hvis man er i besiddelse af hash. Bøden afhænger af mængden: Under ti gram anses for at være til eget forbrug, mens mere end ti gram anses som bestemt til videresalg, hvilket kan risikere at udløse fængsel i op til flere år.