64-årig kvinde internationalt efterlyst for millionsvindel i styrelse

En betroet medarbejder er mistænkt for at have svindlet for over 100 millioner kroner i Socialstyrelsen. Hun er nu internationalt efterlyst.

Børne- og socialminister Mai Mercado og departementschef Jens Strunge Bonde holder pressemøde i Børne- og Socialministeriet i København, tirsdag den 9. oktober 2018. Børne- og Socialministeriet har afdækket en stor sag om svindel. En medarbejder er mistænkt for svindel for 111 millioner kroner, oplyser ministeriet. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2018) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En »mangeårig og betroet« medarbejder er mistænkt for at have svindlet for 111 millioner kroner i Børne- og Socialministeriet.

Det oplyser ministeriet i en pressemeddelse.

Ifølge Anklagemyndigheden er der tale om en 64-årig kvinde, som nu er internationalt efterlyst efter anmodning fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK). Kvinden har været ansat i Tilskudsadministrationen.

»Kvinden er medarbejder i Socialstyrelsen og var ansat til at varetage offentlige tilskudskroner, men er nu mistænkt for at have overført over 100 millioner kroner til sig selv i perioden fra 2002 til 2018,« skriver Anklagemyndigheden i sin pressemeddelelse.

Ifølge statsadvokat Morten Niels Jakobsen fra SØIK er der tale om en »meget alvorlig sag«.

Artiklen fortsætter under grafikken.

»Den mistænkte er lige nu på fri fod i udlandet, og derfor er vi i tæt dialog med internationale samarbejdspartnere, så hun forhåbentlig hurtigst muligt kan blive anholdt og overdraget til os,« siger han i pressemeddelsen.

Den foreløbige efterforskning tyder ifølge Anklagemyndigheden på, at den 64-årige blandt andet har taget penge, der skulle komme udsatte grupper i samfundet til gavn. Svindlen skulle blandt andet være foregået ved, at pengene er overført til andre kontonumre, end de var tiltænkt. Det er endnu ikke afdækket, om andre personer har medvirket.

»Alt tyder på, at den pågældende har benyttet sig af en disciplineret og systematisk fremgangsmåde i sin svindel. Vi er dog allerede et godt stykke med efterforskningen, og vi har et fint billede af, hvad der konkret er sket og hvornår. Næste skridt er at få kvinden anholdt og undersøgt nærmere, om der er grundlag for et strafferetligt ansvar,« siger statsadvokat Morten Niels Jakobsen.

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) er »dybt rystet« over sagen.

»Det er fuldstændig uhørt, at det har kunnet ske. Sagen efterforskes af Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, hvorfor jeg ikke kan gå i detaljer, men jeg kan sige klart, at jeg vil sikre, at vi får fuldstændig klarhed over, hvad der er sket, og hvordan kontrolsystemerne over en lang årrække har kunnet svigte,« siger hun ifølge en pressemeddelelse og fortsætter:

»Folketinget blev orienteret så hurtigt, som det var muligt. Desuden har jeg også bedt om to eksterne undersøgelser. Først og fremmest skal vi have alt frem for at sikre, at det ikke sker igen, men det er også vigtigt for mig at få et klart svar på, om der kan placeres et ansvar for, at kontrollen har svigtet.«