60 dages fængsel for ulovlig streaming af TV-kanaler

En nordjysk mand har fået 60 dages betinget fængsel for ulovligt at have streamet omkring 80 TV-kanaler og lagt dem ud på en hjemmeside. Oveni skal han betale 100.000 kroner i erstatning.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ulovlig streaming af TV-kanaler er ifølge Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) et voksende problem. Og en nordjysk mand har måttet sande, at den slags kan koste dyrt.

Han er ved Retten i Aalborg blevet idømt 60 dages betinget fængsel for at have gjort omkring 80 TV-kanaler tilgængelige på hjemmesiden shargarbl.dk. Derudover skal han betale et erstatningsforlig på 100.000 kroner til de forurettede TV-selskaber.

I retten fortalte nordjyden ifølge anklagemyndigheden.dk, at han gjorde det, fordi han kunne. En tendens, der vokser, fortæller vicestatsadvokat i SØIK Per Fiig.

»Ulovlig streaming af ophavsretligt beskyttet materiale er et stigende problem, som vi har fokus på. Vi ser i den forbindelse både mindre streamingtjenester som Whargarbl, der opstår i forskellige internet-fora, og de helt store streamingtjenester som Popcorn Time,« siger han til anklagemyndigheden.dk med henvisning til den globale tjeneste, som blandt andet truer eksistensen for betalingskanalen Netflix.

Vicestatsadvokaten påpeger, at sagen mod Whargarbl viser, at domstolene betragter ulovlig streaming som en alvorlig kriminalitet, der straffes hårdt.

Senioranklager Dorte Frandsen, der er fagansvarlig for Immaterialretsområdet og Cybercrime hos SØIK, fortæller til anklagemyndigheden.dk, at der er flere bevæggrunde bag ulovlig streaming: Nogle gør det af ideologiske årsager, andre vil bare tjene penge:

»Men fælles for dem alle er, at det er ulovligt og en krænkelse af dem, som har rettighederne til de viste udsendelser. Det gælder også DRs rettigheder til at udsende egne TV-udsendelser. Selv om man gratis kan se DR, kan man ikke straffrit bare tage DRs signal og selv udgive det.«