59.000 børn lever i fattigdom i Danmark

Siden 2002 er antallet af børn, der lever i relativ fattigdom steget med 0,7 procent. Det viser nye tal fra Red Barnet og SFI – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.

Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I alt lever 59.000 børn i relativ fattigdom i Danmark. Det svarer til 4,9 procent af alle børn i Danmark, og det er alt for mange, siger Mimi Jakobsen, generalsekretær i Red Barnet.

- Det er både sørgeligt og helt uacceptabelt, at vi i et rigt samfund som det danske har så stor en gruppe af børn, der lever på økonomisk lavblus. For vi ved, at det har store og meget alvorlige konsekvenser for børnenes trivsel og udvikling.

Red Barnet oplever, at de fattige familier bliver nødt til at spare på mad og sociale aktiviteter, hvilket går ud over barnets udvikling, og samtidig isolerer dem fra deres jævnaldrende og det resterende samfund:

- Vi oplever i stigende grad, at fattigdom og social isolation går hånd i hånd. På den ene side er de fattige børn isoleret, fordi de ikke har råd til at deltage i sociale aktiviteter i skolen og fritiden eller til f.eks. at komme væk fra boligblokken i ferier. Samtidig oplever mange fattige børn og forældre en forstærket følelse af at være anderledes og udenfor, fordi resten af samfundet for længst har lagt sig i overhalingsbanen. Mange gør alt for at skjule deres fattigdom og lever derfor ensomme og isoleret med deres historier, siger Mimi Jakobsen.

Enlige og kontanthjælpsmodtagere
Det er især enlige og kontanthjælpsmodtagere, som lever i fattigdom viser de foreløbige resultater, som bygger på OECD’s relative fattigdomsgrænse. Det vil sige, at grænsen for at være fattig er sat til at være halvdelen af den midterste disponible indkomst i befolkningen.

- Vi er i øjeblikket ved at se nærmere på udviklingen for disse grupper og er klar med resultaterne i løbet af foråret. Men det interessante er, at uanset hvordan man vender og drejer det, er der sket en stigning i antallet af fattige børn efter 2002 - og der er tale om en ikke ubetydelig andel af børnene, siger Mette Deding, seniorforsker ved SFI.

Ifølge Red Barnet er der brug for, at man gør noget vid problemet og foreslår, at man fjerner økonomiske barrierer som kontanthjælpsloft og starthjælp og sikrer, at skolerne og daginstitutionerne har ressourcerne til at hjælpe de fattige børn ud af isolation.

- Vi ved, at fattige børn i dag er morgendagens fattige voksne. Der ingen undskyldning for ikke at gøre en seriøs indsats mod børnefattigdom i Danmark, siger Mimi Jakobsen.