57-årig mand anholdt for svindel med hjælpepakke under coronakrisen

En mand er nu sigtet for at have svindlet med ansøgninger om lønkompensation under coronakrisen. Det oplyser anklagemyndigheden i en pressemeddelelse. Rigspolitiet oplyste tidligere i maj, at verserende sager om svindel formentlig kun er begyndelsen.

Bagmandspolitiet har modtaget 94 anmeldelser om svindel med corona-hjælpepakkerne, der samlet beløber sig til 30 millioner kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Fredag morgen er en 57-årig mand blevet anholdt i København af Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK).

Manden er mistænkt for at have svindlet med statens hjælpepakker til lønkompensation under coronakrisen. Ifølge anklagemyndigheden skulle manden have forsøgt at få udbetalt omkring 1,25 millioner kroner, som han ikke var berettiget til.

Den 57-årige har ifølge anklagemyndigheden indsendt adskillige ansøgninger om kompensation til 17 medarbejdere i fem forskellige selskaber og foreninger. Myndigheden skriver, at han aldrig nåede at få udbetalt pengene, men nu er sigtet for at have givet urigtige oplysninger for at få støtte fra hjælpepakkerne. Den anholdte vil blive fremstillet i grundlovsforhør omkring fredag middag.

Det oplyser Thomas Anderskov Riis, der er chefpolitiinspektør hos SØIK, i en pressemeddelelse fra anklagemyndigheden.

Den 57-årige risikerer at modtage en særdeles hård straf.

I begyndelsen af april blev straffen for kriminalitet, der er beslægtet med coronavirussen, skærpet. Dermed risikerer manden at få en straf, der er fire gange så hård, som denne type af svindel normalt ville resultere i.

»Når Folketinget har vedtaget hjælpepakker med offentlige midler for at holde hånden under dansk økonomi i en svær situation, så er det afgørende, at vi sætter hårdt ind over misbrug. Vi holder skarpt øje med alle former for snyd og svindel i forbindelse med hjælpepakkerne, og vi slår kompromisløst ned på alle sager,« siger Thomas Anderskov Riis.

Midt i maj meddelte politiet om på daværende tidspunkt mindst tre sager om mulig svindel med hjælpepakkerne. Dengang oplyste Rigspolitiet til DR, at det kun er begyndelsen, og at de forventer en »markant stigning« i antallet af anmeldelser.

Folketinget har vedtaget en række hjælpepakker for at afbøde de samfundsmæssige konsekvenser af situationen med covid-19. Hjælpepakkerne medfører en række ordninger, hvor det er muligt at få udbetalt støtte.

Der er i den forbindelse etableret et styrket samarbejde mellem SØIK, Erhvervsstyrelsen og Skattestyrelsen for at overvåge udviklingen og sætte hurtigt og effektivt ind over for misbrug og svindel med hjælpepakkerne. Også Hvidvasksekretariatet bidrager i form af de underretninger fra danske pengeinstitutter med mistanke om svindel i relation til hjælpepakkerne, som Hvidvasksekretariatet modtager og videregiver til Erhvervsstyrelsen og SØIK.

Politiet har indtil videre fået 20 anmeldelser om svindel med hjælpepakker til erhvervslivet i forbindelse med coronakrisen. Langt de fleste sager drejer sig om mulig svindel med ordningen for lønkompensation, oplyste SØIK i en pressemeddelelse torsdag.

I de 20 anmeldelser er beløbet samlet oppe på syv millioner kroner, fremgår det af pressemeddelelsen. Næsten en halv million kroner er blevet beslaglagt.

Fredag bliver manden fremstillet i grundlovsforhør med krav om varetægtsfængsling.