56 kvinder kom ikke i kræftbehandling på grund af for lang ventetid

519 kvinder i Nordjylland har ventet længere end tilladt på opfølgende undersøgelse efter mammografiscreening.

En kvinde får foretaget en mammografi på Bispebjerg Hospital. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als

Over 500 kvinder i Nordjylland har ventet længere, end loven foreskriver, på en opfølgende undersøgelse efter en screening for brystkræft.

Det oplyser Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Efterfølgende har det vist sig, at 56 af kvinderne har fået konstateret kræft eller forstadier til kræft.

- I Sundhedsstyrelsen ser vi med stor alvor på, at regionen har haft utilstrækkelige procedurer for vurdering og indkaldelse af kvinderne, når mistanke om kræft opstår ved borgernes deltagelse i screeningsprogrammet for brystkræft, siger enhedschef Janet Samuel, Sundhedsstyrelsen.

Reglerne siger, at regionen skal tilbyde en dato for forundersøgelse senest to uger efter, at der er opstået mistanke om kræft i forbindelse med en screening for brystkræft.

Men det krav er ikke blevet opfyldt af Region Nordjylland, for så vidt angår 519 kvinder.

De blev i stedet undersøgt mellem en og 53 kalenderdage efter fristen på de to uger.

Overskridelsen er sket i perioden fra 1. maj 2014 til og med 10. februar 2017.

Det er en fejl i fortolkningen af lovgivningen, der ifølge Region Nordjylland er årsag til de forsinkede undersøgelser.

- Det er beklageligt, at fejlfortolkningen kunne ske, og vi er kede af den usikkerhed, det har givet hos de kvinder, der viste sig at have brystkræft, når vi nu op til to år efter må fortælle dem, at vi desværre ikke fik indkaldt dem rettidigt til undersøgelse, siger lægefaglig direktør Claus Brøckner Nielsen, Regionshospital Nordjylland, i en skriftlig kommentar.

Fejlen blev opdaget i kølvandet på en lignende sag fra Region Syddanmark.

Her kom det i januar i år frem, at 811 kvinder ikke var blevet undersøgt til tiden. 138 af dem har efterfølgende fået konstateret brystkræft.

Sundhedsstyrelsen oplyser, at man vil drøfte overskridelserne på det førstkommende møde i en særlig taskforce for Patientforløb på Kræft- og Hjerteområdet.

Styrelsen oplyser, at man er tilfreds med den måde, Region Nordjylland har håndteret sagen.

- Vi har haft en god dialog med Region Nordjylland, og vi er tilfredse med de ledelsesmæssige skridt, regionen har taget i forhold til de berørte kvinder og til fremover at sørge for at få indkaldt til forundersøgelser efter mammografiscreening i tide, siger Janet Samuel.

/ritzau/

Overskriften på denne artikel hed oprindeligt: "56 kvinder har fået kræft efter for lang ventetid. Den kunne give anledning til at tro, at der er påvist en årssagssammenhæng mellem kræftdiagnosen og den lange ventetid, og det er ikke tilfældet, hvorfor overskriften nu er ændret. Red.