54 ofre for sexhandel i Danmark

Nye tal fra Center mod Menneskehandel viser, at der sidste år blev identificeret 54 handlede kvinder i prostitutionsmiljøet. Flere fagfolk vurderer imidlertid tallet til at være højere.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kun et fåtal af de mange udenlandske prostituerede i Danmark bliver med sikkerhed vurderet til at være ofre for menneskehandel. Det kan bl.a. skyldes kvindernes egen frygt for at samarbejde med myndigheder og hjælpeorganisationer, lyder forklaringen.

Nye tal fra Center mod Menneskehandel viser, at centret og de sociale organisationer i hele 2009 var i kontakt med i alt 1.067 udenlandske prostituerede - og heraf har Center mod Menneskehandel vurderet 54 som ofre for menneskehandel. Den største nationalitetsgruppe er fra Nigeria - de tæller ca. halvdelen af de identificerede handlede kvinder, mens de andre typisk er fra Thailand, Letland og Rumænien.

Ofrene bliver identificeret ud fra en række såkaldte indikatorer - men antropolog Trine Mygind Korsby fra Center mod Menneskehandel vurderer, at der kan gemme sig flere menneskehandlede i prostitutionsmiljøet.

»Tallet kan være meget højere. Vi oplever, at det kan være meget svært for de handlede kvinder at acceptere den hjælp, de bliver tilbudt. Det er svært for os at få den første kontakt med dem og derefter svært at få informationer fra dem. De er bange for bagmændene, for at blive sendt hjem, og de er ikke altid så interesserede i at samarbejde med myndighederne, bl.a. fordi de kan have haft negative oplevelser med myndigheder i hjemlandet,« siger hun og påpeger, at en systematisk registrering af ofre for menneskehandel først blev påbegyndt i 2008, og centret har derfor ikke noget at sammenligne de nye tal med.

HopeNow og Reden International er væresteder for udenlandske kvinder i prostitution. Også her er vurderingen, at antallet af ofre for menneskehandel er højere end de 54 identificerede.

»De er utrolig svære at identificere, fordi de er psykisk og fysisk truede af deres bagmænd. De fleste kvinder lider under Stockholmsyndrom og føler en vis loyalitet over for bagmændene,« siger stifter af HopeNow, Michelle Mildwater og pointerer, at korruption, pres fra familie og voodoo for de afrikanske kvinders vedkommende også kan spille ind.

»De har god grund til ikke at ville snakke med politi og myndigheder, fordi de efterfølgende risikerer at blive sendt hjem i armene på deres traffickers,« siger hun og henviser til, at man i Italien giver kvinderne opholdstilladelse.