500.000 danske vacciner kan blive »et skrækscenarie« - regeringen afkræves handling

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier – om den vedholdende coronakrise og de øvrige store begivenheder og samtaleemner i ind- og udland.

I løbet af de kommende måneder bliver 500.000 doser AstraZeneca-vacciner for gamle, og da de lige nu ikke er en del af det danske vaccinationsprogram, risikerer de at gå til spilde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til den første onsdag i juni i 2021. Mens maj var en temmelig sløj vejrmæssig oplevelse, er der lige nu udsigt til nogle dage, hvor blege ben kan brunes, og paraplyen for en tid kan lægges væk.

Og hvis du skulle have lyst til at få dit morgen-nyhedsoverblik serveret i ørerne i stedet for i øjnene, så kan du finde podcasten »Morgenposten« her:

I dag er der afslutningsdebat i Folketinget, hvor Folketingets medlemmer afslutter det politiske år. Afslutningsdebatten varer typisk mange timer og strækker sig til langt ud på aftenen. I forbindelse med debatten ventes det, at statsminister Mette Frederiksen (S) løfter sløret for »en stor politisk reform, som skal adressere de væsentligste udfordringer for vores samfund i et tiårigt perspektiv«, som hun formulerede det i Weekendavisen i fredags. Her bebudede statsministeren blandt andet, at faglærte uddannelser og provinsens produktionsvirksomheder skal spille en væsentlig rolle i fremtidens økonomiske vækst og grønne omstilling. Herunder kan du læse mere om politiske reformønsker.

Men først skal vi en tur forbi dagens coronatal:

Op til dagens afslutningsdebat i Folketinget lægger De Radikales leder, Sofie Carsten Nielsen, hårdt pres på regeringen for hurtigst muligt at indlede forhandlinger om en ambitiøs reformpakke. Et af de vigtigste mål er, ifølge Sofie Carsten Nielsen, at skaffe mere arbejdskraft. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix (arkiv).

Radikal leder lægger pres på regeringen for reformer, der skal skaffe mere arbejdskraft

Op til dagens afslutningsdebat i Folketinget lægger den radikale leder, Sofie Carsten Nielsen, hårdt pres på regeringen for hurtigst muligt at indlede forhandlinger om en ambitiøs reformpakke. Et af de vigtigste mål er, ifølge Sofie Carsten Nielsen, at skaffe mere arbejdskraft. Desuden foreslår hun at sænke skatten på arbejde betragteligt og at skære i boligejernes rentefradrag. Ligesom hun mener, at der skal åbnes for en diskussion om alt fra højere pensionsalder til afskaffet efterløn og ændret SU.

»Vi er på vej ud af en coronakrise, som vi har håndteret godt. Det ændrer bare ikke på, at vi står foran store udfordringer, som vi ikke kan ignorere – herunder vigtigst af alt, at vi kommer til at mangle mennesker på arbejdsmarkedet. Det er det altoverskyggende problem,« siger Sofie Carsten Nielsen og tilføjer:

»Det har vi vidst længe. Alligevel kan jeg konstatere, at regeringen ikke har brugt det forgangne år på at lave en konkret plan for, hvad vi skal gøre. Det giver ikke rigtig nogen mening. Nu er det alvor, og nu vil jeg have kortene på bordet.«

Den artikel kan du læse her.

Her, i Svanemølle Bugt lige ud for Færgehavn Nord i Nordhavn, kan der gemme sig en stor stenalderboplads. De gule linjer på kortet kan meget vel være tegn på bearbejdede flintredskaber, der gemmer sig under havbunden. Fold sammen
Læs mere
Foto: KU/Ole Grøn.

Oversvømmet kæmpe boplads fra stenalderen ligger måske lige uden for Nordhavn

En ganske stor 8.000 år gammel stenalderboplads fuld af stenøkser, pilespidser og fiskekroge kan ligge et par stenkast fra Nordhavn. Det fortæller arkæolog og gæsteforsker på Københavns Universitet, Ole Grøn, i Berlingske i dag.

»Hvis jeg har ret, ligger der et par meter under havbunden ved Svanemøllen Havn en cirka 80 gange 120 meter stor boplads, for vi kan se signalerne fra den,« siger han.

Ole Grøn benytter sig af en ny teknologi, som han selv har udviklet, til lokalisering af oldgamle og for længst oversvømmede bopladser.

Teknologien er en særlig udgave af en sonar, der, ifølge Ole Grøn, kan kende forskel på bearbejdet og ubearbejdet flint.

»Det fungerer lidt som at slå på en stemmegaffel. Ved en frekvens på omkring ti kHz anslår man så at sige de bearbejdede flintesten, hvorefter man kan opfange flintstøj fra dem,« forklarer han.

Den artikel kan du læse her.

Politisk flertal kræver, at regeringen finder en løsning, så ubrugte vacciner ikke kasseres

I løbet af de kommende måneder bliver 500.000 doser AstraZeneca-vacciner for gamle, og da de lige nu ikke er en del af det danske vaccinationsprogram, risikerer de at gå til spilde. Det skriver Jyllands-Posten i dag.

»Det er et skrækscenarie, hvis vi bliver nødt til at kassere godkendte vacciner, som kunne komme ud at arbejde – måske som led i ulandsbistand,« siger Enhedslistens coronaordfører, Peder Hvelplund, til Jyllands-Posten.

Enhedslisten kræver sammen med SF, De Konservative, Venstre og Dansk Folkeparti, at regeringen finder en løsning, så vaccinerne ikke skal smides ud.

I en e-mail til Jyllands-Posten forsikrer udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) dog om, at regeringen allerede arbejder på at finde en løsning.

Den artikel kan du læse her.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) vil nu dykke dybt ned i anbefalingerne fra Torben Tranæs (til højre) og resten af Ydelseskommissionen. Her ses de under præsentationen af Ydelseskommissionens kommissorium i december 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix.

Med nye regler kan det for nogle kontanthjælpsmodtagere »ikke rigtig betale sig at tage et job«

En enlig mor på kontanthjælp med tre børn kan ende med at få 23.400 kroner udbetalt om måneden, hvis anbefalingerne i regeringens ydelseskommission gennemføres. Det får nu økonomer til at påpege, at det for en gruppe kontanthjælpsmodtagere fremover i mindre grad kan betale sig at gå på arbejde fremfor at forblive på passiv forsørgelse. Det skriver Berlingske.

Generelt vil både enlige kontanthjælpsmodtagere med børn og par på kontanthjælp, der har børn, få en gevinst på nogle tusinde kroner om måneden ved at tage et lavtlønsjob frem for at modtage den nye, forhøjede kontanthjælpssats, viser kommissionens beregninger.

Ifølge Jens Hauch, cheføkonom og vicedirektør i den uafhængige tænketank Kraka, er nogle tusinde kroner ekstra om måneden »ikke så frygteligt stort et afkast af at arbejde 37 timer om ugen«.

»Hvis man ser på det isoleret, kan man sige, at nej, det kan ikke rigtig betale sig at tage et job. Det kan det ikke,« siger han.

Den artikel om kan du læse her.

TikTok er et en uendelig flod af videoer. Her findes blandt andet videoer i Hot Girl Summer-udfordringen: Et pointsystem, hvor teenagepiger udfordrer deres grænser i spillets navn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Danske teenagepiger spiller amerikanskinspireret TikTok-spil: »Decideret åndssvag, sundhedsskadelig og personfarlig«

Danske teenagepiger har ladet sig inspirere af de amerikanske og spiller nu et spil med et pointsystem, de selv har skabt. Ekspert mener, at det kan få negative konsekvenser for pigerne.

Spillet er inspireret af en sang med titlen »Hot Girl Summer«, som i første omgang førte til at unge amerikanske piger delte lister med pointsystemerne. Nogle lister giver 150 point for en mistet mødom. 30 point for at stjæle. 20 point for at drikke en flaske vodka på én dag.

I år er pointsystemerne kommet til Danmark. På TikTok kan man finde videoer af danske teenagepiger, der danser til tonerne af »Hot Girl Summer« og deler de pointsystemer, de selv følger.

»Jeg tvivler på, at der findes nogen forældre, der vil godkende listerne. I så tilfælde skulle de forældre nok ikke have børn. Hot Girl Summer-udfordringen findes også i uskyldige varianter – om at hoppe i havnen eller spise 20 is. Men den her danske version er meget seksuel og drukbaseret. Den er voldsom og er endt der, hvor den bliver decideret åndssvag, sundhedsskadelig og personfarlig,« siger Eva Fogh, der er digital pædagog og ekspert i børn og teknologi.

Den artikel kan du læse her.

Dagens republik
I dag for 75 år siden – i 1946 – stemte italienerne ved en folkeafstemning for, at landet skulle blive en republik, og dermed afskaffedes monarkiet i landet.

Dagens lov
Folketinget vedtog i 2006 en ny lov, som gør det muligt for enlige kvinder og homoseksuelle kvinder at modtage kunstig befrugtning og behandling af det offentlige.

Det sker i dag

Klokken 14:00: Åbent samråd om vaccinationsprogrammet og coronarelaterede udgifter.
Epidemiudvalget har kaldt sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i samråd om vaccinationsprogrammet og coronarelaterede udgifter. Ministeren er blandt andet blevet bedt om at redegøre for, hvad der er regeringens plan, såfremt vaccineleverancerne skrider.