5.000 boliger står langtidstomme i København – men det er ikke sikkert, du kan få fingrene i en

Tusindvis af boliger står tomme og har gjort det i lang tid i Københavns Kommune. Boligerne burde kunne bruges til beboelse, men hovedparten af dem har installationsmangler. Det oplyser kommunen i en ny kortlægning af boligmarkedet.

5.100 boliger i København bidrager til den såkaldte strukturelle tomgang i kommunen. Det er boliger, der står tomme og har gjort det længe. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Michael Jensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Boligmarkedet i København er blevet omtalt som rødglødende, og der er blevet spekuleret i, om der er tale om en boble.

Det er nemlig blevet sværere at finde en billig bolig, men her kommer en oplysning, som nogle måske vil finde overraskende.

5.100 boliger står nemlig tomme i Københavns Kommune.

Det fremgår af et notat fra Økonomiforvaltningen i kommunen, der har lavet en analyse af den aktuelle boligforsyning i København.

I de seneste 30 år er boligbestanden i København steget med omtrent 46.000 boliger, fra 283.000 til 330.000.

Halvdelen af de nye boliger er fra perioden 2015-2020, og den hyppigste form for boliger er andelsboliger.

Bestanden af boliger uden tilmeldte beboere har fra 1991 til 2021 varieret mellem 10.000 og 18.000.

5.100 boliger i København og omegn er altså ledige i en længere periode, men det er ikke nødvendigvis det samme, som at de er tilgængelige.

De 5.100 langtidstomme boliger skiller sig ud ved, at de primært er små, og kunne man tænke sig at få fingrene i en af dem, kan det blive svært. Sammenlignet med den øvrige boligbestand er der blandt de langtidstomme boliger nemlig en overrepræsentation af boliger med installationsmangler, skriver Økonomiforvaltningen.

I alt er der 17.154 boliger i Københavns Kommune, som ikke har tilmeldte beboere, og det kan lyde højt, men det er der flere årsager til.

I perioder, hvor der bliver bygget mange boliger, vil antallet af ledige boliger være højere end i perioder, hvor der ikke bliver bygget så mange boliger.

Ifølge forvaltningen vil der altid være en forholdsvis stor andel af den samlede boligbestand, der er uden tilmeldte beboere.

Økonomiforvaltningens analyse af boligforsyningen kaster desuden lys over flere interessante tendenser for det københavnske boligmarked.

Blandt andet har beboerne gennem de seneste 30 år fået mindre plads at bo på, da det gennemsnitlige boligareal  pr. indbygger er faldet fra 43 kvadratmeter til 41 kvadratmeter.