500 mand jager røg fra 1. januar

Arbejdstilsynet er klar til at lade hammeren falder på de arbejdspladser, der ikke overholder den nye rygelov fra årsskiftet.

Foto: Brian Bergmann / Scanpix

Når Arbejdstilsynet fra 1. januar sender sine 500 kontrollanter på uanmeldte kontrolbesøg, vil de også tjekke om virksomhederne overholder den nye rygelov, skriver Politiken.

Rygeloven bliver nemlig alvor 1. januar efter en tilvænningsperiode dette efterår.

Kontrollanterne skal undersøge, om der ryges uden for rygelokaler og enekontorer. Og er der brud på rygeloven, får arbejdsgiveren første gang en bøde på 2.000 kroner og næste gang 5.000 kroner. Tredje gang koster det 10.000 kroner.

Rygeloven trådte i kraft 15. august, men var et politisk kompromis og indeholdt derfor det 'bløde' element, at Arbejdstilsynet kun må vejlede arbejdspladser frem til årsskiftet og ikke stikke bøder ud.

Men nu »falder hammeren snart«, som vicedirektør Lis Gamborg udtrykker det.Og medarbejderne er klædt på til opgaven:

- Jeg synes, vi er godt rustet. Alle 500 tilsynsførende vil være gennem et undervisningsforløb inden juleferien«, siger vicedirektøren til Politiken.

Arbejdstilsynet forventer at gennemføre 25.000 uanmeldte besøg næste år. Men selv om vejledning nu afløses af bøde kan der gå en rum tid, inden hammeren faktisk rammer. For det er politiet, der skal behandle de anmeldelser om rygning, som Arbejdstilsynet noterer.

Politiet skal selv vurdere, om der skal rejses en sag, der til slut ender med en bøde til de arbejdsgivere, der overtræder rygeloven. Men hverken Rigspolitiet eller Københavns Politi har forberedt sig særligt på rygelovens skæringsdag, hvor vejledningens hævede pegefinger afløses af håndfaste bødestraffe.

- Nej, det må jeg nok sige. Det har vi egentlig ikke, siger Københavns vicepolitiinspektør, Flemming Steen Munch.

Derfor er det tvivlsomt, om vi overhovedet vil se én eneste reel bøde det første halve år af 2008, mener Lone Møller, Socialdemokraternes ordfører på området. Hun er tilfreds med omfanget af Arbejdstilsynets indsats, men bekymret for hvilken effekt det får, når politiet tager over.

- Det bør slet ikke være politiet, der skal kontrollere. Vi skal finde et andet kontrolsystem, siger Lone Møller til Politiken.

Hun ser gerne en model som den i rygeforbuddets foregangsland Irland, hvor det er sundhedsministeriet, der selv udskriver bøderne.

Kilde: Politiken