500 billeder om dagen: Ekspert advarer om unges vilde Snapchat-forbrug

Danske unge fortæller, at de bruger mange timer om dagen på sociale medier, blandt andet fordi de ikke vil gå glip af noget. Men det kan udvikle sig til misbrugsadfærd, advarer ekspert.

Foto: Anne Bæk
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

500 billeder.

Sådan lyder det daglige antal, som én af de tre piger, TV 2 har talt med om unges brug af det sociale medie Snapchat, sender i beskeder til sine venner.

Den 15-årige Cecilie Auchenberg bruger op mod 12 timer om dagen på sin mobil. Og selv om hun egentlig synes, det er stressende, sender hun hver eneste dag billeder til mindst 120 personer via det sociale medie Snapchat, der er særligt populær blandt unge under 30 år.

Hun erkender, at hun nok er »lidt afhængig« af det sociale medie, men hun understreger samtidig, at hun bliver nødt til at sende billeder hver eneste dag til de 120 personer.

De har nemlig en såkaldt streak kørende, som man kun kan få, hvis man har sendt snaps (billeder, red.) frem og tilbage til den samme person i flere dage i træk. Når man har en streak, får man på Snapchat-appen et lille flamme-ikon ud for ham eller hende, man har snappet med, og for hver dag, der går, bliver tallet ud for flammen større.

Men flammen forsvinder, hvis man misser bare én enkelt dag, og så skal man starte forfra med at bygge sin streak med personen op igen. Snapchat aktiverer sågar et timeglas-ikon ud for en ven, hvis der snart er gået for lang tid, siden der sidst er blevet sendt et billede.

Cecilie Auchenberg fortæller, at hun eksempelvis har holdt en streak med en af sine veninder i 726 dage, hvilket betyder, at de hver eneste dag i næsten to år har sendt et eller flere billeder til hinanden.

Hendes massive brug af det sociale medie Snapchat handler om, at hun ikke vil gå glip af noget, fortæller hun til TV 2.

»Det er dér, man bliver inviteret til fester eller bliver kontaktet, hvis der sker et eller andet. Så hvis man ikke er på de sociale medier, ved man jo ikke, hvad der sker,« siger hun blandt andet.

Men det kan have store konsekvenser at blive forstyrret mindst 500 gange om dagen, advarer coach og kandidat i pædagogisk psykologi Tanja Wegner, som i sin praksis møder unge, hvis frygt for at gå glip af noget tager overhånd.

»Man får en misbrugsadfærd. Hver gang telefonen siger »pling«, får man en dopaminudløsning, som skaber en øjeblikkelig glæde, og det forhindrer i virkeligheden én i at leve et normalt liv,« siger Tanja Wegner til TV 2 og tilføjer, at hun oplever et stigende antal unge, som henvender sig, fordi de har svært ved at koncentrere sig om andet end at være på sociale medier.

Børns Vilkår advarer også om, at de får mange henvendelser fra børn, der bliver stressede over følelsen af ikke at ville gå glip af noget.