50 vrede somaliske kvinder sluttede sig til antibande-demonstration: »Vi har fået nok! De skal udvises«

En større flok kvinder af somalisk afstamning krævede onsdag aften alle bandemedlemmer smidt ud af Danmark

Najamo Dahirs fætter blev skudt og dræbt tirsdag aften på Tagensvej. Nu kræver hun alle bandemedlemmer udvist af Danmark. (Foto: Claus Bech/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech

Siden 2008 har foreningen ”Vi vil bo her sammen – alle sammen!” arrangeret optog efter hvert skyderi på Nørrebro. De mødes med et budskab om fred og sammenhold og spiser kage og flødekarameller.

Dagen efter skuddrabet på Tagensvej 135 sluttede omkring 50 vrede somaliske kvinder sig til og omringede tv-kameraer og journalister. De så en mulighed for at komme ud med et budskab.

»Vi har fået nok, vi har fået nok,« råbte kvinderne i kor, og gav ind i mellem plads til, at journalister kunne stille spørgsmål. Svarene var hårde og nådesløse.

»De skal udvises,« siger Najamo Dahir med knækket stemme.

»Ud med dem.«

Det var hendes fætter, der blev dræbt på AO Hostel på Tagensvej 135.

»Nu har hans to små børn ikke nogen far. Hvad skal der til for at stoppe det her bandelort? Hvad skal der til,« råber hun.

Den mand hun kendte var kærlig og omsorgsfuld. Han fik hende til at grine, og når hun gik træt hjem fra sit sygeplejerskestudie, håbede hun altid at møde ham.

»Så råbte han: Er du snart færdig med at gå i skole, din gamle kælling? Og så grinede han. Han var stolt af mig,« fortæller Najamo Dahir.

»Hvis han var med i noget af det her bandelort, så vidste jeg det ikke. Måske var han. Jeg har svært ved at tro det.«

En ældre kvinde blander sig med endnu et vigtigt budskab, der kan nå et større publikum, end hun er vant til at tale til.

»Det begynder med børnene. Hvis skolerne eller forældre ikke kan håndtere børnene, så skal kommunen gribe ind,« siger Safira Jamaca.

»I vores kultur er vi meget hårde i opdragelsen, men det må vi ikke være her, og det ved børnene godt. De truer forældrene med at gå til kommunen, hvis de ikke får deres vilje, og så pjækker de fra skole, og så bliver det værre og ender i kriminalitet,« siger Safira Jamaca og Najamo Dahir nikker.

»Vi føler totalt afmagt. Vi ved ikke, hvad vi skal gøre,« Siger Najamo Dahir.

»De skal udvises. Ud med dem,« siger hun vredt.