50 danskere dør unødvendigt efter blodprop i hjernen

Et stort antal primært ældre patienter bliver ikke sat i den anbefalede blodfortyndende behandling efter en blodprop i hjernen. Det har alvorlige konsekvenser, viser stor dansk undersøgelse.

Især ældre patienter får ikke den rette behandling efter en blodprop i hjernen. Arkivfoto fra Rigshospitalets intensivafdeling. <br>Foto: Claus Bech Andersen <br> Fold sammen
Læs mere

50 primært ældre danskere, som rammes af en blodprop i hjernen, dør hvert år unødvendigt, fordi sygehusene undlader at sætte dem i den relevante blodfortyndende behandling. Det er konklusionen på en omfattende dansk undersøgelse, som netop er publiceret i det amerikanske lægetidsskrift STROKE.

Heraf fremgår det, at hver femte patient med en blodprop i hjernen, som skyldes, at de lider af en særlig, meget udbredt hjertesygdom, atrieflimren, ikke får den anbefalede blodfortyndende medicin, der skal forebygge nye hjerneblodpropper.

»Vi kan konstatere, at det har temmelig alvorlige konsekvenser at lade være med at sætte patienterne i den pågældende behandling, der er kendt og effektiv, men som altså desværre ikke bliver brugt i fuld udstrækning. Konsekvensen er, at der simpelthen er unødvendigt mange, der dør,« siger overlæge Tom Skyhøj Olsen fra Hvidovre Hospital, som står bag undersøgelsen sammen med lektor Klaus Kaae Andersen fra Danmarks Tekniske Universitet.

Undersøgelsen er baseret på granskning af journaler fra mere end 20.000 danskere, som er blevet ramt af en hjerneblodprop i perioden fra 2001 og til 2005.

Frygt for blødninger
Det viser sig, at en tredjedel af de patienter, som blev udskrevet fra hospitalet efter en hjerneblodprop, og som samtidig lider af atrieflimren - hvad hver femte gør - ikke bliver sat i den relevante blodfortyndende behandling med primært stoffet Marevan. Dette til trods for at der ikke er konstateret nogen grund til at undlade behandlingen.

Efterfølgende viste det sig, at dødeligheden hos dem, der ikke fik behandlingen, var dobbelt så stor som hos dem, der fik behandlingen - svarende til 50 unødvendige dødsfald om året på landsplan.

Ifølge Tom Skyhøj Olsen skyldes sygehusenes tilbageholdenhed med at bruge behandlingen sandsynligvis, at man frygter, at den kan give nye blødninger. Desuden er det påfaldende, at det især er ældre på 75 år og derover, som ikke får behandlingen.

»Frygten for komplikationer er efter min mening overdreven, og det går desværre ofte ud over de ældste af patienterne. Det kunne tyde på, at det er denne overdrevne frygt hos de behandlende læger, der skal arbejdes med,« siger Tom Skyhøj Olsen.