5. maj: 1300 mand af den danske brigade gået i land i Helsingør

Den Danske Brigade ankommer til Helsingør fra Sverige og går mod København. Her går de på Hellerupvej ved Hellerup station. Fold sammen
Læs mere
Foto: Willy Lund

Det var med jubel, at den danske brigade gik i land i Helsingør den 5. maj, og Berlingske bragte en begejstret reportage. Det viste sig, at tyskerne overgav sig fredeligt, og at der ikke blev kampe. Efter landingen i Helsingør gik brigadens mod København, hvor det dog kom til gadekampe med danske nazister enkelte steder i byen. Få blev dræbt. Men soldaterne kunne ikke vide, at der var tale om en aftale om en fredelig overgivelse, og de var parate til kamp.

Brigaden var etableret i Sverige i december 1943 med få hundrede mand, men ved befrielsen kunne den mønstre 5.000 soldater, der havde været i intensiv træning. Soldaterne var rekrutteret af unge mænd fra de danske flygtninge samt kvinder, der fungerede som lotter. Brigaden var underlagt Allieret kommando, selv om den reelle kontrol var hos den nye danske befrielsesregering og den svenske regering. Der var elementer i brigaden, der ønskede en kamp på dansk grund inden befrielsen, og dette gav anledning til en række opgør.

En af de få kampe fandt sted på Husumgades skole, og historikeren Knud J.V. Jespersen, der har skrevet Brigadens historie, fortæller: ”Også 1. bataljon blev udsat for snigskytter fra de omkringliggende tage, netop som den var i færd med at indkvartere sig på Husumgades skole. I løbet af et øjeblik besvarede kompagnierne ilden, det bedste de havde lært. De fleste greb med begærlighed lejligheden til at skyde direkte mod rigtige fjender, oven i købet af den værste slags, og i løbet af kort tid var de uheldige Hipo-folk nedkæmpe. Efter en påfølgende oprensningsaktion, hvorunder der hverken blev sparet på håndgranater eller skarpe skud, faldt der ro over området.”

Efter brigaden var kommet til Danmark blev den anvendt til bevogtningsopgaver bl.a. ved den tysk-danske grænse samt kontrol ved minerydning.