5 skarpe til socialudvalgsformanden

Til Jørn Moos, Socialudvalgsformand, Lyngby-taarbæk kommune (K)

I har en del færdigbehandlede patienter, der ligger og venter på hospitalerne. I år er det mellem 20 og 50 om måneden. Der var også problemer for 10 år siden, og da blev det sagt, at det var helt uacceptabelt. Men det er stadig et problem. Hvorfor har I siddet på hænderne?

Det har vi heller ikke. Jeg synes, vi gør en rimeligt god indsats. Nogle af dem, der venter på hospitalerne, hænger også sammen med den nye struktur, der er kommet efter amternes nedlæggelse. Nogle af dem ligger flere dage, end de gjorde tidligere, fordi vi venter på den klarmelding, vi skal have fra hospitalet, til at vi skal have dem hjem. De ligger primært og venter på at komme hjem i deres egen bolig. Nogle af dem kommer på vores genoptræningscenter, og jeg synes da, vi har et rimeligt flow i det på den måde. Vi tager dem hjem, og vi får dem videre i systemet.

Ja, men de ligger stadig og venter på hospitalet, uanset om de skal til egen bolig eller i en plejebolig. I november måned lå de i gennemsnit 5,8 dag?

Og den tid, de ligger og venter, er, fra vi får at vide, at de er klar fra hospitalets side. Det kan være fredag eftermiddag, og der kan vi jo ikke altid hente dem hjem fra det ene øjeblik til det næste.

Men det er jo ikke alle sammen, der bliver færdigbehandlede fredag eftermiddag?

Nej, men det sker også. Og det er der, nogle af problemerne opstår. Vi får en melding om, at de ligger der.Jeg synes, vi er ret gode til at få dem hjem fra hospitalerne og herud. Med vore egne sygeplejersker, der deltager i det videre forløb, finder vi ud af, om de skal i genoptræningscentret, eller om de skal i egen bolig med en ekstra hjælp derhjemme.

Siger du dermed, at man ikke kan undgå at have færdigbehandlede patienter liggende på hospitalerne?

Jeg tror ikke, vi fra kommunens side kan undgå at have færdigbehandlede liggende, indtil de præcise aftaler er på plads, om de skal på genoptræningscenter eller i en midlertidig bolig eller hjem i egen bolig.

Er det niveau, vi ser nu, acceptabelt?

Vi vil da gerne have, at vi fra dag ét havde en fuldstændig løsning til dem. Men det har vi ikke.