5 gode råd: Sådan undgår du at blive snydt, når du skal finde bolig i København

Her er fem råd til, hvordan du finder en bolig uden at blive taget ved næsen.

Om ganske kort tid strømmer studerende ind og oversvømmer det københavnske boligmarkedet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når klokken slår 00.00 sent i aften, vil der formentlig komme mange opslag på Facebook, hvor ens venner skriver noget i retning af:

»Kære netværk,
Jeg er blevet optaget på sygeplejerskeuddannelsen i København, derfor søger jeg med lys og lygte efter tag over hovedet. Jeg har ikke så mange krav til beliggenhed og størrelse, det skal bare være billigt. Sig til, hvis I falder over noget. Kh xx.«

Svar på udannnelse er nemlig oftest lig med en ny boligsitutaionen, og som de fleste ved, er det københavnske boligmarkedet i forvejen presset. Derfor sætter de boligsøgende i denne periode deres sunde fornuft på standby og betaler gerne én, der udlejer en treværelses lejlighed på Vesterbro til 5000 kroner om måneden, et depositum uden overhovedet at have set lejligheden, mødt udlejeren eller fået en lejekontrakt. Fordi de er desperate.

»Der er mange, der bliver snydt af falske udlejere, og hvert år på denne tid ser politiet, at anmeldelserne om bedrageri i forbindelse med udlejning af studieboliger stiger,« skriver Københavns Politi i en pressemeddelse.

Derfor har politiet fem råd til, hvordan man undgår at blive snydt, når man leder efter bolig i hovedstaden - men rådene kan nok også godt bruges i andre byer.

1.

Når du har fundet en lejlighed på nettet, skal du tjekke hjemmesidens kvalitet. Hvis den virker »kunstig«, hvis den er skrevet på gebrokkent dansk eller hvis den er grafisk dårligt lavet, skal du være ekstra obs. Ring eventuelt til personerne eller firmaet bag annoncen eller hjemmesiden for at krydstjekke oplysningerne.

2.

Overfør aldrig penge, før du har en underskrevet lejekontrakt. Hvis du vil være sikker på ikke at blive snydt, er det ikke nok med e-mail eller telefonisk kontakt, mød udlejer ansigt til ansigt.

3.

Hvis du har kontakt med en person, som udgiver sig for at være ejer eller udlejer af en bolig, kan du med fordel tjekke adressen på lejemålet via www.boligejer.dk. Her kan du se, hvem der ejer boligen og dermed undgå at falde i deres fælde.

4.

Tænk dig om en ekstra gang, hvis udlejer beder dig om at betale depositum eller indskud kontant, samt hvis meldingen lyder, at du skal overføre dem til en udenlandsk konto. Når først pengene er overført til en udenlandsk konto, er de meget svære at få tilbage, og det er ens eget ansvar at hæfte for overførsler, i modsætningen til når man bruger sit dankort.

5.

Hvis en bolig virker for lækker og billig til, at du næsten kan tro dine egne øjne, forholder det sig sikkert også sådan. Brug derfor din sunde fornuft og mavefornemmelse, ha' is i maven og lad dig ikke presse.