48-årig skyldig i drab og sexmisbrug nytårsnat

En 48-årig herningenser er fundet skyldig i drabet på Maria Møller Christensen.

Arkivfoto af den dræbte Maria Møller Christensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: NF
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Retten i Herning har afsagt dom i sagen om drabet på den 20-årige Maria Møller Christensen, som blev slået ihjel nytårsnat.

48-årige Jan Erik Henriksen fra Herning, der har siddet varetægtsfængslet for drabet i 11 måneder, er netop blevet kendt skyldig.

Efter tre dages fremlæggelse af beviser og vidneafhøringer fandt dommere og nævninge det bevist, at Jan Erik Henriksen fik den 20-årige berusede og forfrosne pige ned i kælderen under hans hjem i boligblokken på Rolighedsvej 1, da hun vaklede i den hårde frost for at finde hjem.

Det er fundet bevist, at han med vold tiltvang sig adgang til hendes krop, forgreb sig på hende seksuelt og kvalte hende med hendes egne strømpebukser, hvorefter han lod den nøgne kvindekrop blive liggende i kælderen - sparsomt svøbt i et lagen.

I dagene efter drabet fulgte han, ifølge B.T., nærmest manisk med i den sorg, der lammede hele den midtjyske by. Han holdt liv i alle de hundredevis af lys, som borgere stillede ved gerningsstedet for at mindes den dræbte og udtrykke deres dybeste medfølelse og sorg over, at noget sådan var sket blandt dem alle.

Jan Erik Henriksen blev fundet skyldig i alle sagens forhold. Dog fandt retten det ikke bevist, at han havde voldtaget Maria Møller Christensen. Men hverken nævninge eller dommere var i tvivl om, at han har udsat hende for anden kønslig omgang end samleje.

Den dømte ser påvirket ud i retslokalet. Der kom dog intet udbrud eller andet fra ham, der afslørede, hvad der gik gennem hovedet på ham, da dommen lød.

Anklager Charles Conrad oplæste mentalerklæringen, der skal styrke hans argument for, at Jan Erik Henriksen er så farlig, at han ikke skal i fængsel, men i forvaring på ubestemt tid. Jan Erik Henriksen læste med i forsvarerens papirer mens han rystede stille på hovedet. Mentalerklæringen fortæller om en mand, der ikke er sindssyg, men har en stærkt afvigende personlighed.