464 personer er indlagt: »Hovedstaden er under belejring«

Siden juleaften er antallet af indlagte med covid-19 i Region Hovedstaden steget med næsten en tredjedel. Hospitalerne er pressede, og hvis covid-19 følger udviklingen for kendte sygdomme, er udsigterne for januar og februar dårlige. »Epidemien er ikke under kontrol,« siger ekspert.

Hen over julen er andelen af smittede med covid-19 næsten nået op på fire procent af landets testede personer, hvilket ikke er sket siden midten af december. Værst står det til i hovedstadsområdet, hvor positivprocenten har rundet fem, og hvor presset på sygehusene stiger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Inden for det seneste døgn er 69 personer blevet indlagt med covid-19 på hospitaler i hovedstadsområdet.

Hen over julen er Region Hovedstaden stukket yderligere af fra resten af landet, som ellers også oplever en eskalering i smittetallet.

Andelen af smittede med covid-19 har i hovedstaden rundet fem procent af de testede personer, mens tallet for resten af landet stadig ligger under fire procent.

Mandag var 464 personer indlagt på hospitaler i Region Hovedstaden. Det er en stigning på 99 personer siden 24. december, hvor 365 personer var indlagt.

»Vi er pressede. Det er det korte svar. Vi skal se nogle dage i træk, hvor smittetallet ikke udvikler sig opad, før vi begynder at tro på, at der er styr på situationen,« siger Kristian Antonsen, vicedirektøren på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.

»Hvis stigningen fortsætter, som den har gjort hele december, så skal vi strække vores aktiviteter endnu mere ud. Det vil betyde udskydelser af endnu flere planlagte operationer, og det kan i værste fald betyde forsinkelser på nogle af vores kritiske behandlinger, for eksempel af kræftpatienter,« siger Kristian Antonsen, som også er medlem af Region Hovedstadens koordinationsudvalg for coronaindsatsen.

Nogle af de første biler med vacciner forlader Statens Serum Institut i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

»Man skal være meget optimistisk for at synes, at det ser godt ud«

Af de 464 indlagte covidpatienter i Region Hovedstaden ligger 52 patienter på intensivafdelinger. 31 patienter er tilkoblet respirator.

»Hovedstaden er under belejring, hvor vi i resten af landet er på et lidt mere komfortabelt sted,« siger Joachim Hoffmann-Petersen, overlæge på intensivafdelingen ved Odense Universitetshospital og formand for Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv Medicin

»Vi har haft en temmelig heftig nedlukning i 14 dage. Der har været store udsving i testtallet, men man skal være meget optimistisk for at synes, at det ser godt ud. Restriktionerne ser ikke ud til at have rokket nævneværdigt ved smittespredningen,« siger Joachim Hoffmann-Petersen.

Hen over julen har antallet af test været lavt i hele landet, og det giver en stor usikkerhed. Med andre ord er det uvist, om det aktuelle antal positivtestede afspejler det reelle smittetal.

Derimod er antallet af indlagte formentlig mere retvisende for udviklingen, siger Eskild Petersen, adjungeret professor på Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet og tidligere overlæge ved Aarhus Universitetshospital i Skejby.

»Epidemien er ikke under kontrol. Det er især bekymrende, at antallet af indlagte stiger. Vi ved fra foråret, at når vi har et lavt testtal, så er antallet af indlagte den mest præcise indikator for udviklingen i coronasituationen,« siger Eskild Petersen.

Og hvis covid-19 følger udviklingen for kendte årstidsrelaterede sygdomme, er udsigterne for januar og februar ikke gode, siger Joachim Hoffmann-Petersen.

»Det traditionelle problem år efter år har været, at influenza og roskildesyge vinder momentum hen over jul og nytår, så vi i januar og februar har overbelægning på sygehusene. Vi må forvente at corona udvikler sig på samme måde, og at den dermed kan formere sig yderligere i januar og februar. Det er den risiko, vi står over for,« siger han.