46-årig anholdt efter overgreb på 24 børn: »Der kan sagtens dukke flere sager op«

En ansat i en daginstitution er mistænkt for at have begået seksuelle overgreb mod 24 børn – primært i børnehavealderen. Politiet afviser ikke, at flere sager kan komme til, som efterforskningen skrider frem.

Arkivfoto af børnehave på Amager. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Den 46-årige mand, der er ansat i en daginstitution i Albertslund, og som er sigtet for at have begået seksuelle overgreb på 24 børn, kan »sagtens« have forgrebet sig på endnu flere.

Det vurderer Københavns Vestegns Politi, der efterforsker sagen.

Foreløbigt har politiet været i gang med efterforskningen i 14 dage, og man har foreløbigt kortlagt overgreb tilbage til år 2011.

»Om der kommer flere navne og forhold frem, når vi kommer længere i efterforskningen, kan jeg ikke svare på. Men jeg kan ikke afvise det.«

»Der kan sagtens dukke flere sager op,« siger politikommissær Ole Nielsen.

I de 24 sager er det lykkes politiet at identificere de børn, som pædagogen har nævnt under afhøringerne og tage kontakt til børnenes forældre.

Primært børnehavebørn

Børnene er hovedsageligt børnehavebørn, og i de fleste tilfælde er de blevet udsat for blufærdighedskrænkelser eller anden kønslig omgang, det kan for eksempel være berøring. Både børn i dagsinstitutionen og i den spejderklub i Brøndby, hvor manden arbejder som frivillig, skulle være blevet udsat for overgreb.

Det er sparsomt med oplysninger om manden, da der er nedlagt navneforbud i sagen, og da den i øvrigt kører for dobbeltlukkede døre. Københavns Vestegns Politi oplyser dog, at manden ikke tidligere er straffet for lignende forbrydelser.

Den 46-årige mand blev anholdt 17. marts af Nordsjællands Politi, der mistænkte ham for at have begået et overgreb i en spejderhytte i Nordsjælland. Manden blev overdraget til Københavns Vestegns Politi, da han bor på Vestegnen, og han valgte efterfølgende at samarbejde med politiet. Det var derfor i forbindelse med afhøringerne, at sagerne om de andre overgreb, kom frem.

Overgrebene skal både være begået mod børn i institutionen, men også børn i den spejderklub, hvor manden arbejder som frivillig. Det stod tydeligt for politiet i mandags, hvor man også havde identificeret de fleste af de 24 børn, og derfor valgte man at indkalde de implicerede forældre til et møde om sagen.

»En meget alvorlig sag«

Politiet har foretaget flere ransagninger på mandens adresse, men Ole Nielsen vil ikke kommentere, hvad politiet fandt. Næste skridt for politiet bliver at afhøre den 46-åriges kolleger og forældrene til de børn, som kan være blevet udsat for overgreb.

»Vi håber meget at kunne afdække forholdene på den måde, så vi undgår at afhøre børnene. Nogle af børnene, vil vi simpelthen ikke kunne afhøre, fordi de er for små til det,« siger Ole Nielsen.

Skulle det alligevel blive nødvendigt at afhøre nogle af børnene, har politiet mulighed for at gøre det ved hjælp af videoafhøring, så afhøringen optages og så børnene slipper for at skulle gentage deres forklaringer flere gange.

»Det er en meget alvorlig sag. Det er altid alvorligt, når det går ud over børn, og der er mange, der er dybt berørte af det her,« siger Ole Nielsen.

Forældre og ansatte i institutionen i Albertslund er blevet tilbudt psykologhjælp, ligesom der er indkaldt ekstra personale i institutionen for at sikre »en så almindelig hverdag som muligt«, oplyser kommunen i en skriftlig kommentar til Berlingske.

Også i Brøndby Kommune har lederne af kommunens børneafdeling haft særligt fokus på at mødes og orientere forældre og ansatte i spejderforeningen, oplyser kommunaldirektør Anders Lou til Berlingske.

»En usædvanglig sag«

Det sker - heldigvis - sjældent i Danmark, at vi oplever sager, hvor så mange børn er involveret. Det fortæller direktør for Børns Vilkår Rasmus Kjeldahl, der kalder »usædvanlig« og »meget højt oppe på grovhedsskalaen«.

»Det er den, fordi der er mange børn involveret og fordi, det tyder på, at det har stået på over en længere periode,« siger han.

Han kan ikke komme i tanke om mange sager, der i grovhed minder om denne, men nævner dog en sag fra Beder i Østjylland fra 2007, hvor en pædagogmedhjælper i en toårig periode begik grove seksuelle overgreb mod mindst 13 børn i en dansk børnehave, og sagen fra sidste år fra Tømmerup, hvor en præst blev tiltalt for at have forgrebet sig på børn.