400.000 danskere lider af KOL

Eksperter mener, at der skal sættes bedre ind med opsporing og forebyggelse af lungesygdommen KOL, som hvert år koster mange danskere livet.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: LUKE MACGREGOR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hver dag dør 16 danskere som følge af kronisk obstruktiv lungesygdom, KOL. Dermed har Danmark den højeste dødelighed af KOL i hele EU.

Mere end 400.000 danskere lider af den livstruende sygdom, men halvdelen ved ikke, at de har den. Det skyldes enten, at de diagnosticeres forkert eller slet ikke bliver diagnosticeret. Det skriver websitet voksnekvinder.dk.

»Hvis KOL bliver opsporet tidligt, kan man mindske symptomerne, så det er muligt at leve et nogenlunde normalt liv,« siger professor Ronald Dahl fra Allergicentret på Odense Universitets Hospital.

Han mener, at lægerne ofte overser symptomerne.

»I en travl hverdag overser lægerne ofte at foretage en lungefunktionsmåling, når patienterne kommer hostende og hakkende i klinikken. Og patienterne bringer ikke selv spørgsmålet på banen, fordi de har vænnet sig til at hoste, hakke og have åndenød. De tilskriver og bortforklarer deres tilstand med, at de er blevet ældre, er i dårlig fysisk form, er overvægtige og ryger eller har røget,« siger Ronald Dahl.

90 procent af dem, der har KOL, ryger eller har røget, og flere kvinder end mænd dør af sygdommen.

»Kvinderne er mere udsat for skadelige dampe fra opvarmning og madlavning end mænd, og så er de af statur cirka ti procent mindre end mændene. Men de ryger lige meget, så derfor er de mere udsatte,« siger Ronald Dahl.

Ifølge Danmarks Lungeforening medfører KOL cirka 54.000 ambulante lægebesøg om året og cirka 25.300 indlæggelser. Behandling af KOL løber op i otte milliarder kroner om året.

Hos Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, KORA, peger man på behovet for en tidligere opsporing af sygdommen.

»Kommuner og regioner har et stærkt fokus på økonomi og på udviklingen i egne udgifter, og det strider til tider mod behandlingen og rehabilitering af patienter med KOL, der kræver et godt samarbejde på tværs af de organisatoriske enheder. Det går ud over KOL-patienterne, der så ikke får de bedste forløb,« siger seniorprojektleder Lone Bilde fra KORA til voksnekvinder.dk.